Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte försvarbart att använda kommunala medel till något som bryter mot barnkonventionen”, säger fritidsnämndens ordförande Marie Bergslycka (V). Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Taekwondoklubben Soo Shim blir av med bidraget från Skellefteå kommun

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen beslutade fritidsnämnden i Skellefteå, efter larm om kränkningar på taekwondoklubben Soo Shim, att sluta betala ut bidrag.

– Det är ett tufft besked att ge men det är ett beslut vi landat i, säger fritidsnämndens ordförande Marie Bergslycka (V).

I början av sommaren valde gymnasienämnden att avbryta samarbetet med klubben kring nationell idrottsutbildning i taekwondo.

Anmälningar kring allvarliga kränkningar mot tre elever på skoltid låg bakom det beslutet.

Då beslutade fritidsnämnden att även de se över sitt bidrag till Soo Shim – vilket handlar om hundratusentals kronor per år.

Blir av med bidraget

Nu har fritidsnämndens politiker kommit fram till att man ska upphöra med utbetalningarna av bidraget. Beslutet träder i kraft från och med den första januari 2024.

– Det är ett tufft besked att ge men det är ett beslut vi landat i. Men inte tufft utifrån barnperspektivet, säger ordförande Marie Bergslycka (V).

”Bryter mot barnkonventionen”

Enligt nämnden lever föreningen inte upp till kraven för att ta del av bidrag.

– Det är inte försvarbart att använda kommunala medel till något som bryter mot barnkonventionen, säger Marie Bergslycka (V).

Oenig fritidsnämnd i Skellefteå

Enligt källor till SVT röstade S, V, och SD nej till fortsatt bidrag. KD, L, C, och M röstade för fortsatt bidrag.

– Allianspartierna ville ge ett halvår till för klubben att visa att de kan skärpa sig, säger Patrik Samuelsson, SVT:s reporter på plats.

Jonas Lundström, talesperson för Soo Shim, säger till SVT att han kommer att överklaga beslutet. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Kan tvingas flytta

Jonas Lundström, talesperson för Soo Shim, säger att beslutet känns jobbigt.

– Vi har försökt få någon saklig fakta bakom de breda anklagelserna men har än så länge inte fått det, säger han.

Hur kommer klubben att klara sig?

– Vi får förmodligen flytta från lokalerna, säger Jonas Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.