Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Elever ska känna sig trygga i skolmiljön” – hör kommunen om problemen. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Skellefteå kommun bryter med taekwondoklubben Soo Shim – larm om kränkningar på skoltid

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun bryter samarbetet med taekwondoklubben Soo Shim inom nationella och lokala idrottsutbildningar. Detta efter larm om kränkningar på skoltid.

– Det handlar om kränkningar som vi bedömer som allvarliga, säger Birgitta Lindström, tf. avdelningschef gymnasieskolan.

Kommunen har fått larm om flera fall av kränkningar mot elever. Den framgångsrika klubben Soo Shim har bedrivit nationell och lokal idrottsutbildning och haft undervisning i taekwondo på uppdrag av Skellefteå kommun.

– Jag kan inte gå in på vilken typ av kränkningar det handlar om av sekretesskäl. Men det handlar om kränkningar som vi bedömer som allvarliga och som skett inom skolverksamheten, säger Birgitta Lindström.

Om kränkningarna polisanmälts vet hon inte.

– Det är inget jag känner till. Skolan har inte anmält, i så fall är det någon av eleverna som gjort det själva.

Klubben: ”Kommer som en chock”

Ansvariga på Soo Shim vill inte kommentera kränkningarna och kommunens uppsägning.

– Just nu har jag ingen kommentar till detta, jag har just sett mailen. Vi försöker reagera på det nu, säger ordföranden för Soo Shim i Skellefeå, Marck Hansen.

Vidtar klubben några direkta åtgärder?

– Det här kommer som en chock, vi måste gå igenom detta först. Jag vet inte riktigt vad det handlar om.

För kommunen ligger fokus nu på att säkra den fortsatta utbildningen för berörda elever.

– Vi kommer att ta tillbaka det här i egen regi och anställa en person för den här idrotten så att våra elever kan fortsätta med den idrott de vill ha, säger Birgitta Lindström.

Fakta idrottsutbildningar på gymnasiet

I alla nationella gymnasieprogram läser man kursen “idrott och hälsa 1” som är 100 poäng, men om man vill ha mer idrott och en idrottsinriktad utbildning finns det tre olika alternativ, NIU, RIG och LIU.

Med idrottsutbildningarna NIU (Nationellt godkänd Idrottsutbildning) och RIG (Riksidrottsgymnasium) kan man kombinera gymnasiestudier med en elitsatsning i sport.

På NIU samt RIG läses max 700 poäng inom idrottsinriktade kurser och på LIU läses minst 200 poäng.

Källa: Gymnasiekoll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.