Foto: SVT

Efter övergreppen – de tar ton för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

De sjunger om hur det är att vara tjej och inte känna sig trygg i dagens samhälle. Efter flera övergrepp i Umeå vill bandet Halm se en förändring.

Med ilska över allt som hänt den senaste tiden med bland annat flera övergrepp här i Umeå så skrev tjejerna i countrybandet Halm singeln Goddamn Gun som släpptes nyligen. Den handlar om att tjejer måste titta sig över axeln när de ska hem sent om kvällen och att inte kunna klä sig hur de vill.

– När man har en chans som musiker att påverka den här situationen för kvinnor och skapa förändring så tycker jag att man ska ta den, säger Lisa Johansson som är en av ledsångarna i bandet.

Viktigt att även killar lyssnar

På senare tid har William Eriksson och Gustav Nestander gått med i bandet. De har inte varit med och skrivit låtarna men håller med tjejerna om att det är ett ämne som måste tas upp.

– Jag blev rätt förvånad att tjejer tänker på andra saker än vad jag gör. De kan säga saker som ”han har följt oss länge nu”, utan att det är något jag tänkt på. Det är viktigt att även killar får höra det, säger trummisen Gustav Nestander.

Tjejerna som styr

Det verkar som att alla drar sitt strå till stacken i bandet Halm, men det finns några tydliga chefer enligt Johanna Sandgren som spelar banjo.

– Jämställdheten i bandet ser väldigt bra ut men det är ju vi tjejer som styr, säger hon och skrattar.

Inför framtiden hoppas bandet att få spelningar även utomlands och drömmen är att komma ända till USA och få spela deras låtar. Ett mål är att få besöka countryns hjärta Nashville. ”Förut önskade vi att få spelningar och där är vi nu, men det föds alltid nya drömmar – sky is the limit”, säger Johanna med ett busigt leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.