Fluorsköljningen lever kvar i Tärnaby. Foto: SVT

Tärnabyelever har bäst tandhälsa

Uppdaterad
Publicerad

Fluorsköljning har gett barnen i Tärnaby länets bästa tandhälsa. När fluorsköljningen togs bort på 1990-talet på dom flesta skolor, fortsatte man i Tärnaby.

– Jag kanske inte riktigt informerade landstinget om att vi fortsatte med fluorsköljningen här, säger Viola Eriksson, tandsköterska i Tärnaby. Hon är en av eldsjälarna bakom fluorsköljningen i Tärnaby.

Det var på 1960-talet som ”fluortanten” blev ett begrepp och hon besökte alla Sveriges skolbarn en gång i veckan. Dagens fluortant heter Fredrik Byström och är lärare i klass 1 i Tärnaby.

– Varje morgon säger jag att åt barnen att de inte ska glömma att skölja tänder med fluor under dagen. Då får barnen gå hit till bordet där vi har fluoren där de har egna muggar, berättar Fredrik Byström.

Starkare dos förr

I Tärnaby sköljer skolbarnen tänderna med fluor varje dag, på 1960-talet var det en gång i veckan, men då var fluordosen starkare.

Ulf Söderström är tandvårdsstrateg vid landstinget i Västerbotten och berättar att barnen i Tärnaby har den bästa tandhälsan i länet.

– Tveklöst är det så. De har bättre tandhälsa och färre hål än skolbarnen i övriga länet, ja än övriga landet, säger Ulf Söderström, som är övertygad om att fluorsköljningen bidragit till det.

”Det känns bra”

Joel Eklund, 7 år i klass 1 i Tärnaby är ett av de barn som varje skoldag sköljer tänderna med fluor.

– Det känns bra. Det är bra för tänderna med fluorsköljning och jag har inga hål, berättar Joel Eklund.  

Äter du godis då?

– Nej, jag är inte godisätare, men det beror på vilket godis det handlar om, säger Joel Eklund i Tärnaby.

I dag sker fluorsköljning i ett 15-tal skolor i Västerbottens län och det kan bli fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.