Arbetsmiljöverket anmärker på Thorénskolan i Skellefteå. Foto: SVT

Thorengruppen förnekar fel

Uppdaterad
Publicerad

ThorenGruppen tillbakavisar Skolinspektionens påståenden om att skolkoncernen skulle ha lämnat felaktiga uppgifter i undersökningar som ligger till grund för ansökningar om nyetablering och utveckling av friskolor. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Våra uppgifter är korrekta. Vi har funnits i 15 år och driver en framgångsrik, seriös och uppskattad skolverksamhet, säger Raja Thoren, ägare och grundare i pressmeddelandet.

– Vi har tillämpat vedertagen undersökningspraxis. Vi har gjort totalt drygt 46 000 intervjuer, men antalet unika samtal är ca 36800. På de orter där vi ansökt om gymnasieskola har vi i flera fall sökt flera olika gymnasieskolor. Det gör att vi i ett samtal med en respondent kan ha frågat om tre olika gymnasieskolor. Ett samtal kan alltså ha resulterat i tre intervjuer, säger Joakim Ekblom, marknads- och kommunikationschef för ThorenGruppen.

Skolinspektionen tvivlade också på att ThorenGruppen hade säkrat lärlingsplatser.

– Det är här är något vi tar allvarligt på. Vi har börjat kontrollringa till de personer som vi har kontaktat för att verifiera lärlingsplatserna, säger Joakim Ekblom.

ThorenGruppen är kritiska till hur skolinspektionen hanterat ärendet och tycker att de borde ha kunnat få beslutet från skolinspektionen tidigare för att kunna besvara frågor från media.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.