Tiggarnas barn får inte gå i skolan

Uppdaterad
Publicerad

För- och grundskolenämnden i Umeå beslutade idag att kommunen ska utreda hur pedagogisk verksamhet för barn till utsatta EU-migranter ska utformas. De lagar som skulle gälla vid vanlig skolgång fungerar inte i det här fallet, menar nämnden.

– I dagsläget, med de förutsättningar som råder nu, kring barnen och familjernas situation i Umeå, tror vi inte att den bästa lösningen är att sätta barnen i skolan, säger Moa Brydsten (S), ordförande för- och grundskolenämnden Umeå.

Frågan om barnens rätt till skola har debatterats flitigt den senaste tiden. Vänsterpartiet har drivit linjen att barnen ska erbjudas skolgång mot bakgrund av FN:s barnkonvention, men nämnden landade i en kompromiss.

EU-migranter i Västerbotten

Frivilligorganisationer ska hjälpa till

Skollagen och socialtjänstlagen går inte i takt med hur situationen för de aktuella familjerna ser ut menar nämnden, och istället ska frivilligorganisationer tillsammans med kommunen utforma en bättre anpassad verksamhet.

– Det vi hoppas skapa är en verksamhet där både barn och föräldrar kan känna sig trygga, och där barnen faktiskt kommer. Det är en erfarenhet från andra kommuner som gjort olika insatser, att det inte är så många som kommer till verksamheten. Men också att man kan få utbildning och så vidare inom den verksamheten, så barnen får utvecklas och ta steg framåt, säger Moa Brydsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet