Foto: Peter Lundström, Swenature

Udda väderfenomen upptäcktes på havsbad

Uppdaterad
Publicerad

Naturguiden Peter Lundström upptäckte ett annorlunda is-fenomen vid stranden på Byske havsbad häromdagen. Stranden var full av isbollar.

– Det har legat is där tidigare och den hårda vinden förra veckan har tydligen skapat de här bollarna, säger Peter Lundström till SVT.

Han har själv aldrig tidigare sett något liknande, men efter att ha tittat runt på nätet insåg han att det förekommer då och då.

– En del var stora som snöbollar och andra större som badbollar, säger Peter Lundström.

”Sörjan klumpas ihop till bollar”

SMHI skriver så här om fenomenet isbollar:

”Ibland kan man påträffa isbollar eller snöbollar i vattendrag, från några centimeter i diameter, till upp mot ett par decimeter stora. En trolig förklaring till detta är att det är snörullar som helt enkelt blåst eller rullat ner i vattnet.

Vågorna kan sedan ge rullarna en sfärisk form. Det krävs nog även en låg lufttemperatur och vattentemperatur nära noll, så att det sker påfrysning.

En annan förklaring till vissa förekomster av isbollar är att vinden kan driva samman snösörja mot en strand, dela upp den i långa band eller klumpa ihop sörjan till bollar. Om vattenståndet sedan sjunker kan isbollarna bli strandsatta och frysa fast.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.