Foto: TT

Umeå i topp när det gäller uteliv för unga

Uppdaterad
Publicerad

Med närmast toppbetyg är Umeå kommun landets näst bästa när det gäller uteliv för unga.

Umeå kommun har fått väl godkänt i Ungdomens Nykterhetsförbunds nationella undersökning om ungas uteliv. Det är den fjärde sedan 2012 och i årets undersökning deltog 274 kommuner och stadsdelar totalt, där Umeå alltså hamnade på en andra plats.

Viktigt med nyktra mötesplatser

Undersökningen baseras på frågor om ungas inflytande i kommunen, tillgång till nyktra mötesplatser och vilka insatser som sätts in under högtider med hög alkoholkonsumtion.

Det genomsnittliga betyget för just Umeå landade på 4,6 i en femgradig skala där tre är godkänt.

– De nyktra mötesplatserna utanför skolan och hemmet är viktiga för oss och det är där vi får chans att utvecklas och påverka, säger Amanda Dafors, Distriktsordförande i Västerbotten i ett pressmeddelande.

Stor spridning mellan kommuner

I Västerbottens län är det, precis som i Sveriges andra län, spridning mellan kommunernas resultat. 

Fritidsgårdar finns i alla kommuner, men en orsak till att bara 47 procent av kommunerna fått godkänt kan delvis bero på att fritidsgårdarnas utbud är mer begränsat på en del platser, vilket också drar ner besöksiffrorna.

– Prioritera att fritidsgårdarna är öppna sent på kvällar och under helger. Och gör en rejäl översyn av ungas uteliv i kommunen med undersökningen som grund, föreslår Amanda Dafors.

Hela kommunrankingen hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.