Foto: SVT

Umeå IK krisar: ”Det kommer bli konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Laget ligger inte bara sist i tabellen utan kämpar också för att överleva. Enligt styrelsens ordförande Anderz Andersson räcker pengarna till serieuppehållet sedan är situationen akut.

UIK har haft ekonomiska kriser de senaste sex-sju åren men nulägets situation är extra allvarlig.

– Vi stod inför samma problematik i fjol. Då skar vi ner verksamheten med ungefär en halv miljon. Vi trodde att vi skulle klara oss då och att det skulle gå både sportsligt och ekonomiskt bättre. Men det har det inte gjort. Det är en kombination av händelser som ligger bakom detta. Men det är styrelsens ansvar. Det är vi som har gjort fel och vi som ska ta ansvar för det, säger styrelsens ordförande Anderz Andersson.

Fattas nästan två miljoner

Orsaken till det akuta läget är minskade sponsorintänkter och minskade publikintäkter. Det blev inte heller något nytt tv-avtal för Elitfotboll Dam (EFD). Det här minskade intänkterna med runt 800 000 kronor för Umeå IK och andra föreningar i damallsvenskan. I runda slängar fattas det runt 1,8 miljoner kronor, enligt Anderz Andersson.

Skellefteålag i samma båt

Skellefteålaget Sunnanå SK kämpar även de med sin ekonomi och har så gjort i många år tillbaka. Laget ligger även, precis som Umeå IK, i botten av sin tabell.

– Vi har ungefär samma bekymmer som Umeå IK. Vi har en ganska tuff ekonomisk situation som bottnar i många dyra resor samtidigt som det är ganska låga publiksiffror. Vi är glada att våra sponsorer har ställt upp fast vi är sist i serien. Våra styrelsemöten består till 80 procent av att prata om våra ekonomiska situationer, det är ganska lite kvalité och utveckling, säger Jan Sundström, styrelseordförande för Sunnanå SK.

”Kommer bli konsekvenser”

Umeå IK:s mål är att ha en långsiktigt hållbar organisation redan nästa år.

Hade ni inte kunnat räkna ut detta innan det blev sån här kris och försökt lösa situationen innan det blev som det blev?

– Man har levt i föreställningsvärlden att det snart ska vända. Vi inser att när det börjar vända ekonomiskt måste man ta det på allvar direkt. Vi försökte göra det i fjol men vi tog inte i tillräckligt, det måste vi göra nu. Det kommer att bli konsekvenser på en rad områden, säger Anderz Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.