Foto: SVT/TT.

Umeå kommun backar om julmusten

Uppdaterad
Publicerad

Många elever blev besvikna över Måltidsservice beslut att inte servera julmust till jullunchen i skolorna i Umeå. Men efter kritiken backar nu kommunen.

I november fattade kommunens Måltidsservice beslutet om att inte servera julmust i skolan. Men reaktionerna lät inte vänta på sig. Elever blev både ledsna och arga och hotade ta bort äldres kaffe. Även politiker gav sig in i debatten.

”Inte förstöra julstämningen”

Efter reaktionerna vill kommunen nu skapa julefrid.

Julmust i skolan

– Vi vill inte förstöra julstämningen. Det beslut vi tog var välgrundat, men eftersom de bara får julmust en gång per år så känns det viktigare att lyssna på eleverna, säger Ulla Dellkrans, måltidschef, i ett pressmeddelande.

En engångsföreteelse

Måltidsservice kommer att beställa julmust till julluncherna för alla grundskolor och gymnasieskolor. Men det är en engångsföreteelse.

– Socker ska inte ingå i husmanskosten som vi serverar, så det är något vi fortsätter att arbeta med i det dagliga. Vi hoppas att jullunchen blir en trevlig dag för alla som tar del av den, främst elever men även skolpersonal och måltidsservice personal, säger Ulla Dellkrans.

”Utan julmust ingen jul”

Ronja Isaksson och Mikael Ekman Isholt som går klass 7B på Hagaskolan i Umeå har just haft lektion där de får veta att det blir julmust till jullunchen i år igen.

– Jag tycker att det är bra, för det har varit så hela tiden och det är ganska konstigt om vi inte får ha det, säger Ronja Isaksson.

Hur viktig är den här traditionen?

– Det är riktigt viktigt, utan julmust blir det ingen jul, säger Mikael Ekman Isholt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julmust i skolan

Mer i ämnet