Foto: SVT/TT

Elever: Vi tar med egen julmust

Uppdaterad
Publicerad

Elevernas protester över den indragna julmusten till julmaten nästa vecka vid skolorna i Umeå kommun har väckt mycket uppmärksamhet i sociala medier och kommentarsfälten bubblar om den söta traditionella drycken. Nu funderar eleverna på att ta med sig egen julmust till skolan.

Eleverna på Sjöfruskolan vill hålla fast vid traditionen och planerar därför att ta med egen julmust till skolan, det efter att det förra veckan stod klart att Umeå kommun inte längre kommer att servera julmust till skolornas jullunch.

– Lite julmust är vi väl värda när vi nu jobbat hårt hela terminen, säger Hugo Lindmark Skytte, elev vid skolan, som tillsammans med de andra eleverna planerar att ta med egen dryck till lunchen.

Julmust i skolan

Diskuteras i elevrådet

De elever som tycker att det är en demokratisk rättighet att få vara med och bestämma har julmustfrågan med på dagordningen när skolans elevråd träffas.

– Vi vill hålla på traditionen och dricka julmust, säger Hugo som fortfarande har hopp om att släcka törsten till jultallriken med must.

Men Ulla Dellkrans, måltidschef i Umeå kommun står fast, trots bruset efter debattartikeln från eleverna om julmusten:

– Vi serverar mjölk och vatten. Mindre socker och salt är rekommendationen enligt livsmedelsverket och vi håller fast vid det.

Får inte ta med eget

På frågan om det är okej att ta med egen julmust till skolbespisningen är svaret:

– Det är upp till skolorna, men det är inget vi rekommenderar. Det kan ju bli tokigt också om en del tar med och andra blir utan, säger Ulla Dellkrans.

Sjöfruskolan kommer inte tillåta att eleverna tar med egen julmust till skolans lunch med hänvisning till måltidsservice beslut.

Står fast vid beslut

Kommunen är inte beredd att backa när det gäller drycken till julmaten. Det finns heller inga planer på att servera julmust nästa år.

– Jag har förståelse för elevernas besvikelse, men så här är det – mjölk eller vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julmust i skolan

Mer i ämnet