Idag hyr Umeå kommun lokalerna av Thorengruppen, men om köpeavtalet träder i kraft kommer Umeå kommun att råda över multihallen på egen hand. Foto: SVT Arkiv

Umeå kommun vill köpa Thoren Arena för 260 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

För drygt två år sedan invigdes den omdiskuterade multihallen Thoren Arena på Noliaområdet i Umeå.

Nu överväger Umeå kommun att köpa arenan från Thorengruppen för 260 miljoner kronor.

Ursprungsplanen för multihallen, som bland annat rymmer fotbolls- och idrottshall, var att Umeå kommun skulle hyra lokalerna i 25 år för totalt 275 miljoner kronor. När avtalet löpt ut skulle kommunen sedan ta över arenan.

Thorengruppen tog kontakt

Nu ser planerna ut att ändras, och det snart. Tekniska nämnden föreslår att kommunen ska köpa byggnaden för 260 miljoner kronor och ta över arenan från 2 maj i år. Detta efter att Thorengruppen initierade en dialog med kommunen i fjol om att se över villkoren för arrendeavtalet för den mark där byggnaden står.

Thoren arena

Mer fördelaktigt att äga idag

– Den förändrade omvärldssituationen gör att det i dag är betydligt mer fördelaktigt för kommuner att äga än att hyra lokaler. När Thorengruppen hörde av sig med ett förslag om att vi kunde få köpa hallen var vi därför inte sena att tacka ja, säger Christina Bernhardsson (S), ordförande i tekniska nämnden, i ett pressmeddelande.

En besparing för kommunen

Det skulle innebära att kommunen får ökad rådighet över sina lokaler och en ekonomisk besparing, menar hon.

– Men framför allt får Umeåborna ökad tillgång till en fantastisk idrottsanläggning, säger Christina Bernhardsson i pressmeddelandet.

Inflationen ändrade på allt

Hon utvecklar sitt resonemang för SVT:

– När avtalet slöts 2018 var det förmånligare för kommunen att ha hyresavtal, men med inflationen och uppräkningar som skett har det blivit mer fördelaktigt att äga.

Årskostnaden har ökat

I år är kommunens kostnad för hyra och drift i Thoren Arena uppe i ungefär 16,4 miljoner kronor – en bra bit över de ursprungliga 11 miljoner kronorna per år.

Vad tycker du om priset, 260 miljoner kronor?

– Utifrån det jag fått presenterat för mig ska vi vara nöjda med det, säger Christina Bernhardsson.

För att köpet ska träda i kraft behöver utöver tekniska nämnden även fritidsnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige godkänna avtalet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det såg ut i Thoren Arena när Thorengruppens vd Raja Thorén visade runt inför invigningen. Foto: Marilén Karlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thoren arena

Mer i ämnet