Bandet fick sin låt kapad av nazister

Uppdaterad
Publicerad

Umeåbandet Vi heter JA! har fått en av sina låtar kapad och utlagd på Youtube med en video som har nazistiska förtecken. Upprörande tycker bandet eftersom låten handlar om det rakt motsatta.

Bandet Vi heter JA! har gjort en låt som heter ”Det nya landet”, en låt som enligt frontmannen Johan handlar om solidaritet och välkomnande. Nyligen la någon ut låten med en ny video på youtube. Den nya videon lades ut i en nazistisk organisations namn och visar hur vad som uppges vara muslimer slår sönder saker. Något som Johan tycker helt ändrar på låtens budskap.

– Jag blir jättearg och besviken över att någon får för sig att göra så, säger han.

Något av en gråzon

Enligt Martin Berger, jurist på Patent- och registreringsverket, PRV, är det som drabbat Vi heter JA! ganska ovanligt. Konstnärer av olika slag har ensamrätt att förfoga över sina verk, framförallt när det gäller den ekonomiska rätten, men också när det gäller den ideella rätten till innehållet i sitt verk.

– Konstnären har rätt att slippa hamna i sammanhang där hans eller hennes konstnärliga egenart blir kränkt, säger Martin Berger.

Undantaget är den svenska traditionen av att ändra innehåll och syfte när det handlar om parodi eller satir. Att ett verk används i politiska syften på det här viset hamnar lite i en gråzon som inte testats så mycket.

Inte okej utan lov

Musikerförbundet är också tydligt med att artisten och upphovsmannen har rätten till sitt material. Det handlar dels om den ideella rätten, men också om att ingen för koppla till exempel bilder till en låt utan att ha fått tillstånd till det.

– Man får inte framställa nya exemplar av låten i ett annat sammanhang eller som i det hör fallet synka låten till en video, säger förbundsjurist Per Herrey.

Han konstaterar att den här typen av problem blivit vanligare i takt med att tekniken utvecklats, men skyddet för upphovsmannen är starkt och egentligen får man inte som publik ens filma en konsert och lägga ut klipp på nätet.

– Vad ska man göra åt det här? Ja, man ska kontakta Youtube och be dom ta bort videon, säger Per Herrey.

Måste säga stopp

Bandet har varit i kontakt med youtube, men redan innan de fick svar var videon borta från nätet. Kanske efter påtryckningar från fans, tänker Johan. Han är lättad över att den är bortplockad, men också orolig över att det kan hända igen.

– Dom har ju verkligen vridit hela vårt budskap för att passa deras syften och det är så hemskt att nån kan göra så, säger han.

– Vi kan inte bestämma vem som lyssnar eller styra deras tolkningar. Men när det blir så extremt tydligt att vi som musiker blir ett slags vapen för något vi inte står för måste vi säga stopp och belägg, det här är inte okej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.