Foto: TT

Utgav sig för att vara döv – försökte lura dövtolk

Uppdaterad
Publicerad

Umeåbon Ulrika Scharff befann sig på stan i centrala Umeå under onsdagen när en misstänkt bedragare försökte lura henne på pengar genom att utge sig för att vara döv. Men det gick hon inte på – då hon själv jobbar med döva personer.

Ulrika befann sig vid övergångsstället mellan Storgatan och Renmarkstorget i centrala Umeå när en man plötsligt kom fram till henne. Han sa ingenting, men sträckte fram ett papper och en penna till henne.

– Han utgav sig för att vara döv, men sträckte fram ett papper där det stod någonting om Unicef och döva som han ville att jag skulle skriva på, säger hon.

LÄS MER: Polisen varnar för bedragarnas tillvägagångssätt

Men Ulrika lät sig inte luras.

– Jag frilansar som tolk till vuxendöva och jag vet att det inte är någon förening för döva som försöker samla in pengar.

LÄS MER: Unicef: ”Vi står inte bakom insamlingen”

Både polisen och Ulrika vill varna andra

Hon skrev inte på någonting, men kände att hon ville varna andra för bedrägeriet och skrev en varning i en tipsgrupp på Facebook.

– Nu vet ju jag om att det inte finns någon dövförening som gör så här, men det kanske inte alla vet, och de vill säkert använda sina pengar till något bättre än att bli lurade på.

Polisen bekräftar att de fått in flera samtal om de misstänkta bedrägeriförsöken. Enligt samtalen ska det ha skett i så väl Umeå som Sundsvall och Örnsköldsvik och vara både män och kvinnor som försäker samla in underskrifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.