Foto: SVT/TT.

Efter bröstuttalandet – utredningen läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen förundersökning om tjänstefel mot den polis som uttalat sig i media om bröststorleken på en kvinna som anmält en spelare i Björklöven för sexuellt ofredande.

Igår gjorde polisen i Jämtland en anmälan om tjänstefel mot den polis som la ner utredningen om sexuellt ofredande och misshandel mot en spelare i Björklövens ishockeylag.

Anledningen till anmälan var att polisen sagt i intervjuer att det var kvinnans stora bröst som gjorde att hockeyspelaren råkat komma åt brösten. Ett uttalande han fått skarp kritik för.

Fylleskandalen

Går inte vidare

Men idag beslutade chefsåklagaren Mats Ericsson vid polisens avdelning för särskilda utredningar att inte gå vidare med en förundersökning om tjänstefel.

Han motiverar beslutet med att det i såna här fall är en bedömningsfråga vilka förundersökningsåtgärder som ska vidtas och att det är en stor variation utifrån varje enskilt ärende. Och det förekommer olika bedömningar utan att det föreligger så stora fel att det är straffbara tjänstefel.

Skriver inget om uttalandet

I sin beslutsmotivering skriver han inget om uttalandet som var grunden till anmälan och vi har sökt åklagaren utan att lyckas nå honom.

Beslutet innebär inte att själva utredningen om misshandel och sexuellt ofredande inte kan öppnas igen. Det har åklagaren inte gjort någon bedömning av. Åklagaren har bara utrett om det var ett tjänstefel att lägga ner ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fylleskandalen

Mer i ämnet