Foto: SVT

Allvarligt läge för Bureå hälsocentral

Uppdaterad
Publicerad

Hälsocentralen i Bureå hotas att läggas ned. Redan om två veckor kommer bemanningen att kortas ner till en läkare, en dag i veckan.

Verksamhetsledningen ska tidigare ha meddelat att stängning hotar hälsocentralen om inget förändrats före vecka åtta, alltså om två veckor. Någon klar förbättring har inte skett och Andreas Löwenhöök ser inte ljust på läget.

– Jag oroas över den mycket svåra situationen som har varit känd sedan i höstas. Bristerna i läkarbemanningen går konktret ut över patienterna i form av senare diagnoser, försvårad uppföljning och sämre vård, säger han.

Bemanningen blir sämre

Löwenhöök har även skrivit en interpellation till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) och vill veta om Olofsson kommer att acceptera att hälsocentralen stängs.

– Peter Olofsson har tidigare sagt att han inte accepterar en stängning av Bureå hälsocentral, samtidigt konstaterar jag att den politiska majoriteten inte har tagit några synliga politiska initiativ som lett till någon avgörande förbättring av läget och en stängning kommer allt närmare, säger Andreas Löwenhöök.

”Det får stå för Löwenhöök”

Landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson medger att läget är knepigt.

– Vi är medvetna om att det är en svår situation och vi jobbar med att ta fram långsiktiga lösningar för läkarrekrytering, säger Olofsson.

Ingen läkare på plats

Primärvårdschefen Håkan Larsson intygar att kommande veckor blir sämre bemannad, men vågar inte uttala sig om framtiden.

– Det är inte aktuellt att stänga helt, men vi kommer inte att ha samma bemanning av stafettläkare framöver. Det innebär att det inte kommer att finnas läkare på plats varje dag, säger Håkan Larsson.

– Jag vågar inte svara på hur länge det kommer att vara såhär, säger han.

Situationen kan förändras

Marina Bokvist, verksamhetschef, menar dock att situationen kan förändrats på två veckor.

– Det var länge sedan Bureå var fullbemannat. Vi har haft stafettläkare och vad jag förstår är det svårt att få tag på stafettläkare över huvud taget.

– Men läget kan snabbt förändras. Vi ska göra allt för att vi ska ha öppet i Bureå. Vi vill driva detta så långt som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.