Genrebild. Foto: SVT

Vargarna i Nordmaling får skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Efter två vargattacker och flera vargobservationer har länsstyrelsen gett tillstånd att skjuta de två vargar som rört sig i Nordmalingstrakten. Vargarna stör rennäringen.

Det var för några veckor sedan som renägare i Vilhelmina norra sameby valde att stanna med sina renar i Kittelfjällsområdet på grund av rädsla för de vargar som rört sig i Nordmalingsområdet.

Nu har Länsstyrelsen i Västerbotten beslutat om skyddsjakt på de två vargarna.

Varg i Västerbotten

– Vi har dokumenterat ett par vargar som revirmarkerar och det här är ett väldigt viktigt område för rennäringen, säger naturvårdshandläggaren Linda Backlund.

Behövs snö för att spåra

Vargarna har inneburit extra kostnader och arbetsinsatser för tre samebyar: Vilhelmina norra sameby, Vapstens sameby och Byrkije sameby i Norge.

– Tidigast i morgon kan vi börja med skyddsjakten, men vi behöver snö för att veta var de är, säger Linda Backlund.

Det är länsstyrelsen som genomför jakten, tillsammans med samebyarna och eventuellt med hjälp av jägare i området.

Hur ovanligt är det med skyddsjakt på varg här?

– Det är jätteovanligt, säger Linda Backlund.

Beslutet har redan överklagats och nu blir det upp till Förvaltningsrätten om det ska upphävas eller inte.

Jägareförbundet i Västerbotten har också krävt en skyddsjakt, eftersom de inte kan acceptera en fast etablering av en vargstam i länet. Nu blir det så.

Får sökas med skoter

Skyddsjakten får bedrivas mellan 7 december till och med 21 december. Den får ske med hjälp av hund. Maximalt tre hundar får släppas efter en och samma varg under ett och samma dygn, skriver länsstyrelsen.

”De aktuella djuren får sökas från motordrivet fordon inom jaktområdet. Det innebär att sökande från snöskoter får ske för så kallad ringning av djuren för att fastställa dess ungefärliga vistelseplats”.

Det betyder inte att djuren får skjutas, förföljas eller genskjutas med hjälp av skoter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Västerbotten

Mer i ämnet