Genrebild. Foto: SVT

Vargjakten överklagas – av fågelförening

Uppdaterad
Publicerad

Två ornitologiska föreningar har överklagat beslutet om skyddsjakt på de två vargarna som rört sig i Nordmalingstrakten. Vargen är bra för fågellivet, enligt föreningarna.

Efter två vargattacker och flera observationer gav länsstyrelsen i förra veckan tillstånd att skjuta de två vargar som rört sig i Nordmalingstrakten. Vargarna stör rennäringen för Vilhelmina norra sameby, Vapstens sameby och Byrkije sameby i Norge.

Men nu överklagas beslutet av de ornitologiska föreningarna i Ångermanland och Västerbotten. Föreningarna begärde också omedelbar inhibition av länsstyrelsens beslut.

Varg i Västerbotten

– Jag tror vi måste säga ifrån när länsstyrelsen fattar beslut utan att veta vilken genetik vargarna har och inte följer det regelverk som vi är bundna till inom EU. Sedan är det onekligen så att ett vargpar är en av de mest gynnsamma faktorer för många fåglar, säger Thomas Birkö, vice ordförande i Ångermanlands Ornitologiska Förening, till birdlife.se.

Av stor betydelse

Föreningarna menar alltså att vargarna har stor betydelse för den övriga biologiska mångfalden. Till exempel lämnar vargarna mycket kadaver kvar i skogen som rovfåglar kan äta och rensar upp bland rovdjur som rödräv, grävling och mård som är ett större hot mot fåglarna.

– Året då vi hade ett vargpar i Junsele var ett uselt häckningsår för kungsörn i vårt län, men av de fyra örnpar som lyckades få fram ungar det året, hade tre sina revir inom vargparets revir. Naturbevakarna, som följde vargparet, såg ofta örnar lyfta från kadaver, skriver Birkö på birdlife.se.

Vargvännerna i Wolf Association och Nordulv har enligt kammarrätten i Sundsvall inte rätt att överklaga, eftersom de inte kunnat bevisa att de har minst 100 medlemmar eller annat stöd hos allmänheten, uppger TT.

Wolf Association har överklagat länsstyrelsernas beslut om licensjakt på 24 vargar i fyra län efter nyår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Västerbotten

Mer i ämnet