Nu råder farliga förhållanden på flera platser. Människor kan utlösa laviner. Foto: TT/SVT.

Lavinfara i flera områden: ”Farliga förhållanden”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått flera laviner i norra Sverige den senaste tiden. Nu varnar Naturvårdverket för en betydande lavinfara i flera områden.

Naturvårdsverkets nationella lavinprognoser varnar för att det nu är ”betydande lavinfara” i fyra områden i fjällvärlden. De områden som berörs av varningen är Abisko/Riksgränsen, Hemavan/Tärnaby, Storulvån/Åre/Bydalen och Ljungdalen/Funäsdalen.

Igår omkom en man i 50-års åldern i en skoterolycka i Hemavan. Idag bekräftar polisen att föraren hamnade under snön efter att en lavin utlösts.

– Han hamnade under snön, säger Marie Andersson, polisens presstalesperson.

Betydande lavinfara, som har siffran tre på en femgradig skala, innebär att det är farliga förhållanden och troligt att människor kan utlösa laviner och att det är risk för spontana laviner.

Var försiktig och undvik vissa områden

Personer som vistas i områdena uppmanas att bedöma snötäcke och terräng noggrant samt att vara mycket försiktiga vid åkning. Åkare uppmanas att undvika terräng som är brantare än 25-30 grader.

Hur ska man vet om det lutar mer än 25 grader när man är ute och åker skidor?

– Det enklaste är att skaffa en app som visar lutningen. Mobilen och kameran kan hjälpa dig. Men om du är rutinerad och känner att det börjar bli brant är du i lavinterräng, säger Mattias Tarestad på Naturvårdsverket.

Läs också: Så undviker du laviner

Polisen varnar också för lavinerna på sin hemsida. Då en lavin har gått och man inte kan utesluta att människor har skadats fattar polisens vakthavande befäl beslut om räddningstjänst med stöd av LSO, lag om skydd mot olyckor.

Fjällräddare och övrig tillgänglig personal kallas då ut för att söka igenom området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.