Foto: SVT

Här är laget där alla får chansen

Uppdaterad
Publicerad

Nästa helg är det dags för TV-pucken och Västerbotten har ett annorlunda upplägg vad gäller laguttagning jämfört med många andra distrikt. Alla som vill får vara med på uttagningsläger till en början. Gallringen sker sent för att inte missa talanger.

Det är hård konkurrens bland 15-åringar som vill spela TV-pucken. I de flesta hockeydistrikt sker uttagningar till läger tidigt på säsongen för att lagen ska hinna spela ihop sig.

I Västerbotten gör man annorlunda. Alla som vill får vara med på uttagningsläger och hittills har mer än 100 spelare visat upp sig. Bland dem finns flera som inte är riktigt tillräckligt gamla, men som redan nu vill prova. Och dessutom en flicka, bland alla pojkar; Tindra Holm.

– Fördelarna med det här sättet att ta ut laget är många. Vi ledare får titta på jättemånga spelare, och sedan så är det ju ingen som blir utslagen direkt. Vi vill att så många som möjligt ska fortsätta spela hockey, säger Jan Löfgren, lagledare för Västerbottens TV-pucklag.

Tufft att ge negativt besked

Först en månad innan turneringen spikas truppen, och då är det ju förstås som vanligt. Kul för dom som kommer med, trist för de som står utanför laget.

– Det är förstås tufft för spelarna som får ett negativt besked, men alla ska i alla fall känna att de fått chansen på riktigt. Och vi är noga med att tala med alla personligen och ge besked per telefon, oavsett man kommer med eller inte, säger Jan Löfgren.

Lapplandssatsning för inlandsspelare

En annan breddsatsning som Västerbottens hockeyförbund gjort är att bilda Team Lappland, bland spelare i inlandet, födda 2001. Då kan också spelare i Storuman, Lycksele, Vilhelmina, Åsele, Norsjö och Malå ha en chans att spela matcher och cuper.

– Det här är något vi är riktigt stolta över. Den här satsningen visar att vi tycker att de som vill satsa kan få chansen, oavsett var man bor, säger Jan Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.