Japanska Yui Takahashi: ”Jag var tvungen att flytta för att utvecklas” Foto: SVT/montagebild

Yui vill bli första japan i superligan

Uppdaterad
Publicerad

Yui Takahashi flyttade från Japan till Stockholm för att spela innebandy. Nu har hon kommit till Umeå och hoppas kunna bli första asiat i superligan.

I Japan är innebandy verkligen en udda sport berättar Yui Takahashi. Där finns det bara ungefär 500 aktiva som spelar innebandy jämfört med ungefär 500.000 i Sverige.

– Så jag var tvungen att flytta för att utvecklas, säger Yui Takahashi.

Varför blev det Umeå?

– Jag frågade min tränare i Täby var jag kunde utvecklas bäst och svaret blev Umeå – innebandyns huvudstad i Sverige, säger Yui.

Yui Takahashi är 27 år och utbildad lärare. Hon trivs bra i Sverige och Umeå.

– Lugnet och vänligheten är bäst. Och så finns det utrymme överallt, berättar Yui Takahashi.

Eftersom innebandy är så ovanligt följs hon nu av reportrar från Japans största tv-bolag. De har rest från redaktionen i London för att spendera några dagar i Umeå med Takahashi.

Siktar på plats i Dalens topplag

Hon siktar nu på en plats i IBK Dalens superligalag, men spelar än så länge i det allsvenska laget. Hon spelade forward och gjorde många mål i Hammarby och Täby. Nu hoppas hon kunna ta ytterligare ett steg.

Urban Karlsson som är IBK Dalens klubbdirektör ger henne mycket beröm.

– Hon är otroligt ambitiös. Hon antecknar vid varje träning och lär sig alla nya moment. Hon kommer säkert snart att få spela i vårt topplag, säger han.

I helgen spelar Yui i Dalens allsvenska lag som möter Storvreta och Strömsund.

– Jag vill göra många mål här. Och så vill jag lära mig taktik, det finns ingen taktik i Japan, avslutar Yui Takahashi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.