Efter olycksdagen har inga ytterligare förhör hållits med 25-åringen som omedelbart släpptes på fri fot. Han delgavs misstanke om en rad brott samma dag som olyckan inträffade men saknar fortfarande försvarare, han har sedan dess inte kallats till några nya förhör.
Saknar försvarare
Han hördes den 29 december av polisens internutredare som utreder eventuellt tjänstefel från polisens sida, men har inte kallats till några ytterligare förhör om sin del i olyckan. Han saknar också offentlig försvarare.
– Ja, det är lite olyckligt men om han så önskar ser vi givetvis till att förordna en försvarare. Det är till och med rimligt att han får en försvarare i rätten med tanke på de brott han misstänks för, säger kammaråklagare Mikael Bäckström.
Utredning av misstankarna mot 25-åringen pågår parallellt med polisens internutredning och har dragit ut på tiden. Bland annat har man avvaktat internutredarnas förhör med den kvinnliga polis som skadades vid olyckan.
Förhör med polis
Enligt Mikael Bäckström klarades förhören med 25-åringen av redan under olycksdagen Olyckan inträffade klockan 3:40 på morgonen och vid elvatiden samma dag hölls förhöret. 25-åringen medgav då att han varit påverkad av narkotika när han körde igenom vägkontrollen i Mosjön och att det, med hans egna ord, ”slog slint”. Han har också berättat att när jakten väl startat kunde han inte förmå sig att stanna. Han har också berättat detaljerat om själva jakten som pågick i närmare tolv mil från Mosjön till Fredrika.
– I förhöret berättar han också om vilka hastigheter det rört sig om under färden, men den uppgiften vill jag av utredningstekniska skäl behålla för mig själv, säger Mikael Bäckström.
Tjänstefel utreds
Flera utredningar försöker nu bringa klarhet vad som hände den olyckliga natten och vad som orsakade de allvarliga följderna.
Polisens internutredare granskar om polisen kan ha gjort sig skyldig till tjänstefel i samband med förföljandet. Den utredningen leds av åklagaren Håkan Roswall. Han uppger för SVT att polispatrullen anmält förföljandet till det vakthavande polisbefälet vid länskommunikationscentralen som i sin tur ledde insatsen. Internutredningen ska nu granska om det var befogat att genomföra polisjakten.
Så sent som 2014 utfärdade Rikspolisstyrelsen rekommendationer om hur polisjakter ska genomföras. Orsaken var dels Hjulstaolyckan där två ungdomar omkom sedan vakthavande polisbefälet beordrat broöppning för att stoppa den flyende bilen, dels hade Rikspolisstyrelsen funnit att utrustning, utbildning och erfarenhet av biljakter varierat stort mellan olika delar av landet.
Verkliga iakttagelser
I Rikspolisstyrelsens rekommendationer poängteras att förföljanden är riskabelt både för polisen, den jagade och för tredje man. Att en bilist inte stannar för polismans stopptecken ska inte automatiskt leda till ett förföljande om det inte finns grund för andra misstankar om brott, och då betonas att det ska vara brottsmisstankar som bygger på verkliga iakttagelser och inte på antaganden.
Förföljandet ska också vara försvarligt utifrån ”behov och proportionalitet” och kan i varje ögonblick avbrytas av patrullen eller det vakthavande befälet om den bedöms för riskabel. Förföljanden har erfarenhetsmässigt visat sig riskabelt. Nära hälften av förföljandena leder till olyckor och i en procent av fallen till dödsolyckor där antingen polis, jagad eller någon som råkar komma i vägen omkommer. Detta enligt data från Rikspolisstyrelsen.
Åtal under februari
Enligt Mikael Bäckström väcks åtalet mot 25-åringen sannolikt under februari. Han misstänks för grov vårdslöshet i trafik, drograttylleri, narkotikabrott och för att ej ha stannat för polismans tecken. Han är tidigare dömd för ringa narkotikabrott vid två tillfällen, för innehav av cannabis 2013 och för innehav av fyra tabletter tramadol 2015.