Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren Johan Henningsson förklarar vad den 26-åriga mannens roll har varit i klippet. Foto: Ur polisens förundersökning, SVT

26-årig gängtopp åtalas – misstänks ha planerat mord i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man med anknytning till Foxtrotnätverket åtalas tillsammans med tre andra män i ett gängmål i Kalmar.

26-åringen misstänks ha deltagit i planeringen av mord på gängrivaler i Sundsvall förra vintern.

– Han koordinerade mordpatrullen som skickades till Sundsvall, säger senior åklagare Johan Henningsson bland annat i klippet ovan.

Den 26-årige mannen figurerar i förundersökningen efter det stora polistillslaget i Sundsvall i januari i fjol.

Under signaturen ”van Nistelrooy” misstänks han tillsammans med den 21-årige huvudmannen i det stora gängmålet i Sundsvall 2023 att via appen Signal ha planerat mord på medlemmar i det rivaliserade kriminella nätverket Dalen.

Knarkkriget i Sundsvall

Mord som alltså skulle utföras i Sundsvall under förra vintern, både via sprängningar och skjutningar – men som avstyrdes i och med den stora polisinsatsen då.

Styrt från Spanien

26-åringen har enligt åklagaren styrt sina underhuggare i organisationen från Spanien. Han greps för drygt ett år sedan på Gardermoens flygplats i Oslo och har suttit häktad sedan dess tillsammans med de tre övriga misstänkta.

Brottsrubriceringarna är bland annat anstiftan av försök till mord, försök till mord, medhjälp till försök till mord, grovt narkotikabrott och flera grova vapenbrott. Brottsligheten har ägt rum i Kalmar och Sundsvall. Åtalet lämnas in till Kalmar tingsrätt på torsdag.

När det gäller den misstänkta brottsligheten i Sundsvall är det främst den skjutning som skulle ske mot en Dalenanhängare i Sundsvall samma kväll som polisen slog till som det handlar om.

Flera planerade mord

Där ska 26-åringen enligt åklagaren ha varit ansvarig för att skicka upp den mordpatrull som skulle utföra den planerade dödsskjutningen.

I gängmålet i Sundsvall i fjol ingick även de två misslyckade balkongsprängningarna i Nacksta – men även mordförsöket i Bosvedjan i december 2022. Även där har den 21-årige huvudmannen misstänkts vara hjärnan bakom. Mordet ska ha beställts av ledarskiktet inom Foxtrotnätverket där alltså 26-åringen från Kalmar ingått.

Hans kontakt i Sundsvall har alltså varit den 21-åring som nyligen dömdes till 14 års fängelse av hovrätten i det stora gängmålet i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet