Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Johan Henningsson förklara hur mannen från Kalmar kopplas till knarkkonflikten i Sundsvall. Foto: SVT

”Hjärnan” bakom Kalmarskjutningar häktad för anstiftan till mord i Sundsvall

Publicerad

En av de framträdande profilerna från gängkonflikten i Kalmar häktas nu för att ha koordinerat en mordpatrull i Sundsvall. Hans chatt-alias ”Van Nistelrooy” kopplas även till andra grova våldsbrott i Kalmar.

Den man i 25-årsåldern, som av källor till SVT pekats ut som en av hjärnorna bakom Kattrumpanmordet, har nu häktats för anstiftan till mord i Sundsvall.

Han har tidigare varit häktad för bland annat anstiftan till grovt vapenbrott i Kalmar.

– Delar av brotten i Kalmar och Sundsvall är inom ramarna för nätverket Foxtrot, säger åklagare Johan Henningsson.

Skickade torpeder till gängkrig i Sundsvall

Enligt åklagaren är mannen högt upp i det kriminella nätverkets näringskedja, men han är inte i toppen. Hans uppdrag har gått ut på att skicka skyttar att döda personer från Dalennätverket.

– Det är omständigheter som kommer fram uppe i Sundsvall, som vi också har i Kalmar. Som teknisk bevisning. Den sammantagna bilden blir starkare, säger Johan Henningsson.

Kallar sig Van Nistelrooy

Mannen kallar sig för ”Van Nistelrooy”, som fotbollsspelaren, i olika forum och chattar kopplade till gängkriget i Västernorrland. Konflikten handlar om att få kontroll över drogmarknaden i Sundsvall.

Nu har det framkommit i Kalmarutredningen att hans alias, ”Van Nistelrooy”, även kopplas till flera andra våldsbrott, bland annat förberedelse till grovt vapenbrott i Kalmar, där han ska ha chattat med en gängledare om att förse denne med ett vapen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Småland har kartlagt alla skjutningar i Kalmar från februari 2022 till nu. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.