Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av fallet – på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning/Mapcreator/Texturelabs

Gängtopp döms till över 11 års fängelse för mordplaner i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Huvudpersonen i den stora gängrättegången i Kalmar, en 26-åring, döms till fängelse i 11 år och 8 månader för att ha planerat och koordinerat morduppdrag i Kalmar från sitt tillfälliga hem i Spanien.

Polis och åklagare har pekat ut 26-åringen som drivande bakom gängkonflikten i Kalmar.

Han kopplas till Foxtrotnätverket och ska även tidigare tillhört Norrlidengänget i Kalmar. Nu döms han till fängelse i 11 år och 8 månader för bland annat anstiftan till mordförsök i ett fall, och anstiftan till förberedelse för mord i ett annat. Båda morduppdragen ska ha planerats att utföras i Kalmar.

Skjutningar i Kalmar

Han döms även för att ha organiserat en vapentransport till Sundsvall, men frikänns från åtalspunkten som gäller medhjälp till förberedelse till mord i samma stad.

– Det saknas stödbevisning, det vill säga att åklagaren inte kunnat styrka den delen, säger rättens ordförande.

26-åringen har, enligt åklagaren, styrt sina underhuggare i Sverige från Spanien.

– Målet är speciellt eftersom huvudgärningsmannen befunnit sig utomlands. De krypterade chattarna och röstmeddelandena har varit åklagarens ryggrad, säger rättens ordförande.

Morduppdrag gick snett

Två andra unga män döms också till fängelse för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott. En av dem ska även utvisas.

En fjärde person, en 23-åring, döms till sju och ett halvt års fängelse för att han tagit uppdraget av gängtoppen att döda en medlem av Norrlidengänget i Kalmar mot ersättning. Men något gick snett och det planerade mordet fullbordades aldrig.

Samtliga fyra i målet ska vara häktade tills fängelsestraffen verkställs.

Nyckelbevis

Det är en omfattande utredning – förundersökningen är över 9000 sidor lång. En del av bevisningen i Kalmarfallet har varit en beslagtagen mobiltelefon från den anlitade skytten, som misslyckades med försöket att döda medlemmen av Norrlidengänget.

Det var tack vare mobilen som polisen fick tag i inspelade samtal där man hör den 26-årige ledaren prata om det misslyckade morduppdraget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 26-åringens advokat Jonas Granfelt kommentera domen i klippet här. Försvaret menar att det inte är klarlagt vem som har uttalat sig i de olika kommunikationskanalerna. Foto: Gry Nanker/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet