Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur ett misslyckat mordförsök gav ett oväntat nyckeltips som ledde polis och åklagare till den misstänkte mannen. Foto: SVT

Medlemmar ur Norrlidengänget tipsade polisen – låste upp nyckelbevis i mordhärvan i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Ett brottsoffer som visade sig vara en inhyrd torped, ett misslyckat morduppdrag och ett tips från oväntat håll. En händelse i augusti 2022 i Kalmar blev helt avgörande för att den 26-åriga mannen kunde åtalas för flera mordplaner i Kalmar och i Sundsvall.

Hör åklagaren Johan Henningsson och SVT:s reporter berätta om den avgörande händelsen i klippet.

Under torsdagen åtalades fyra män, 26, 20, 22 och 25 år gamla, för inblandning i olika mordplaner i Kalmar och Sundsvall under 2022 och 2023.

Skjutningar i Kalmar

Ingår i utbrytarfalang

26-åringen, som SVT:s källor tidigare kallat ”Utmanaren” i den blodiga gängkonflikten i Kalmar, har enligt åklagaren varit drivande i det våld som riktat sig mot personer aktiva i det kriminella nätverket i Norrliden, som 2022 splittrades och utmanades av en mindre grupp personer som polisen valt att kalla ”Falangen”.

Styrt från Spanien

Enligt åklagaren har 26-åringen befunnit sig i Spanien och därifrån – under flera år – beställt mord på flera medlemmar i Norrlidennätverket.

Men när en 21-åring från Malmö begav sig på morduppdrag i Kalmar gick något snett. Och händelsen blev av avgörande betydelse för att 26-åringen kunde gripas på Gardemoens flygplats i Oslo för ett år sedan.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet