Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jumeh Mohseni har begravt tre dödsoffer och berättar hur det dödliga våldet sliter sönder familjer i Kalmar. Foto: Hamed Ubaidi

Jumeh har begravt tre unga mordoffer i Kalmar – stöttar offrens familjer

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har fyra personer mördats i kriminella gängmiljöer i Kalmar kommun, tre av dem hade afghanska rötter. Imamen Jumeh Mohseni, som själv kommer från Afghanistan, har blivit ett viktigt stöd för offrens familjer.

– Familjer är desperata och vet inte var de ska ta vägen, säger Jumeh Mohseni.

Jumeh Mohseni som är själv afghan märker hur oroligheten bland afghanska familjer sprider sig i Kalmar kommun.

– Vi flydde från Afghanistan för att det var otryggt, men vi känner oss fortfarande otrygga här, säger Jumeh Mohseni.

Skjutningar i Kalmar

Han har själv begravt tre av ungdomarna som mördats i Kalmar sedan våldsvågen drog i gång i början av 2022, och funnits som stödperson för offrens familjer.

Familjer är desperata

– De är i en desperat situation, De vet inte vart de ska vända sig för att få tröst för sin sorg. De får inte hjälp av någon myndighet för att hantera den tragiska situationer, säger Jumeh Mohseni.

Idag kom domen mot två tonåringar som knivhögg en 23-årig man till döds i oktober 2023 i Kalmar. Jumeh Mohseni känner familjen till offret. Han berättar hur 23-åringens pappa beskriver livet efter mordet

– Det känns som ett eldhav i kroppen, det är som att kroppen håller på att brinna upp.

Hör honom berätta mer i videon ovan.

Svårt med myndighetskontakter

Jume Mohseni berättar att offrens familjer ofta har svårt i kontakten med myndigheter, och inte vet var de ska vända sig för hjälp.

– När familjer är i djup sorg vänder de sig till polisen men de får inte reda på något eftersom det är under utredning. Och det gör de mer oroliga. De går runt med stor sorg och oro hela tiden, säger han.

Hur brukar du hjälpa dem?

– Det är inte så mycket jag kan göra, det enda jag gör är att finnas som stöd och lyssna på dem, så att de inte känner sig ensamma, säger han.

Kritisk till strafflagen

Han tror på hårdare straff för att få slut på våldsvågen som pågår i Sverige.

– Jag tycker att här i Sverige är man alldeles för snälla mot kriminella. En person som mördar får några års fängelse och sen kommer de ut och begår brott igen. Politiker måste ta tag i det här, säger Jumeh Mohseni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet