Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisens operativa samordnare Karl Ljungqvist berätta om den snågiga utredningen som ledde fram till dagens åtal. Foto: SVT

Misstänks för mordplaner i Kalmar och Sundsvall – här är åtalet mot 26-årige gängtoppen

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen kom åtalet mot fyra män som misstänks för inblanding i flera planerade mord kopplade till gängkriminalitet i Kalmar och Sundsvall. En av de åtalade är en 26-årig man med anknytning till Foxtrotnätverket.

De fyra männen, 26, 20, 22 och 25 år gamla åtalas för inblandning i olika mordplaner i Kalmar och Sundsvall under 2022 och 2023.

Den åtalade 26-åringen, som misstänks vara hjärnan bakom flera mordplaner, åtalas för anstiftan till mordförsök i Kalmar i augusti 2022, där han misstänks ha instruerat en torped för att mörda en man i Norrliden.

Skjutningar i Kalmar

Han misstänks också ha planerat ett mord i Kalmar i januari 2023, där han enligt åtalet ska ha försett en person med vapen och instruktioner.

Planerade mord i Sundsvall

Han misstänks också ha organiserat mordplaner på en man i Sundsvall i januari 2023.

Där ska han enligt åtalet ha satt ihop och betalat en av de mordpatruller som skickades upp från södra Sverige för att utföra gängmord kopplade till konflikten inom Foxtrotnätverket i Sundsvall – planer som Polisen lyckades stoppa.

Kopplas till chatt-alias

I bevisningen finns bland annat chatkonversationer där 26-åringens alias ”Van Nistelrooy” kopplas till mordplanerna både i Kalmar och Sundsvall.

Avgörande för fallet blir när Polisen hittar en telefon där 26-åringen, enligt åtalet, instruerar en 21-åring att mörda en person i Norrlidennätverket i Kalmar i augusti 2022.

Efter beslaget av telefonen används hemliga tvångsmedel för att säkra bevisning mot 26-åringen, berättar Johan Henningsson, kammaråklagare.

– Under hösten 2022 inträffar nya händelser i Kalmar som generar ny bevisning – en skjutning den 18 december och sedan förberedelse till mord.

– De händelserna ger oss ny bevisning, nya ingångar och nya personer, säger han.

Samtliga nekar

En de åtalade, 22-åringen, som enligt åtalet varit den som skickats ut för att mörda i Kalmar på uppdrag av 26-åringen, åtalas för mordförsök.

De övriga två männen åtalas misstänkta för medhjälp till mordförsök för att ha förmedlat vapen på uppdrag av 26-åringen.

Samtliga misstänkta förnekar brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Småland har kartlagt alla skjutningar i Kalmar från februari 2022 till nu. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet