Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Johan Henningsson yrkar på långa fängelsestraff för de fyra åtalade. Foto: Janet de Kriek/SVT

Åklagaren vill se långa fängelsestraff i den stora gängrättegången i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången kring den våldsamma gängkonflikten i Kalmar har pågått under två månaders tid. Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff för de som står åtalade.

Det är fyra män i 20-26-årsåldern som står åtalade för bland annat mordförsök, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Samtliga händelser präglade Kalmar under 2022 och 2023, och det är en man i 26-årsåldern som misstänks ha styrt och koordinerat flera mordplaner i Kalmar och Sundsvall från en tillfällig bostad i Spanien. De åtalade misstänks för flera fall av mordförsök i Kalmar och Sundsvall, bland annat mordförsöket vid Coop i Norrliden i december 2022.

Skjutningar i Kalmar

Långa straff och utvisning

Åklagaren har yrkat på minst 16 års fängelse för ledaren, minst 12 års fängelse för skytten samt nio eller åtta års fängelse för medhjälparna. På grund av flyktrisken och risken för ökad brottslighet vill åklagaren fortsatt hålla de misstänkta häktade. Han yrkar även på utvisning för en av medhjälparna.

”Bräcklig grund”

Försvaret till huvudpersonen som misstänks ligga bakom skjutningarna menar på att åtalet vilar på bräcklig grund.

– Det är inte klarlagt vem som har kommunicerat via de olika kommunikationskanalerna där dessa brott har diskuterats, och även om det går att klarlägga är det inte tillräckligt för att man ska kunna fälla honom för de huvudpåståenden som finns, säger advokat Jonas Granfelt, och fortsätter:

– Jag förstår inte hur åklagaren har räknat. Men det är en svår uppgift domstolen har framför sig och jag har förtroende för att de kommer komma fram till samma slutsats som försvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet