Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
150 kronor är patientavgiften i Växjö – medan i Örnsköldsvik kostar det 360 kronor. Kan länsborna gissa rätt om hur mycket det kostar? I klippet gissar de också på akuten, vars kostnad är högst i hela landet. Foto: Julija Sidner

600 kronor för akutbesök – Västernorrland dyrast i landet

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrlänningarna får betala 600 kronor för ett akutbesök, vilket är den högsta avgiften i landet visar SVT Nyheters genomgång.

Kostnaden för besöka vårdcentralen är också tredje högst i landet, vilket efter höjningen som gjordes vid årsskiftet innebär 360 kronor, mot tidigare 330 kronor. Enligt regiondirektör Åsa Bellander är förklaringen att man vill påverka personer att söka mindre akutsjukvård.

Se vad Örnsköldsviksborna tror att ett vårdbesök kostar och hur det höga priset påverkar de som behöver vård, i klippet.

Pressad vård 2024
Diagram över patientavgifter idag, från högst till lägst per region: Jämtland Härjedalen dyrast på 400 kr, Västra Götaland billigast med 100 kr. Foto: SVT Grafik
Diagram över patientavgifter för akutmottagning, från dyrast till billigast. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet