Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
600 kronor kostar ett akutbesök i Västernorrland – den högsta kostnaden i landet. Hör Åsa Bellander berätta om varför. Foto: Anna Beijron, Julija Sidner

Regiondirektörens förklaring till hög patientavgift: Vill styra att färre söker akutvård

Publicerad

Att Västernorrland har landets högsta patientavgift för att besöka akuten är ingen slump. Enligt Åsa Bellander är det ett sätt att styra så att personer som av vården inte anses behöva akutsjukvård, istället söker sig till primärvården.

– 2020 gjorde vi en ordentlig genomgång av alla våra patientavgifter. Man gjorde en bedömning att man ville påverka beteendet att söka vård på rätt nivå. Vi ville styra beteendet hos våra invånare med att sätta en högre avgift för att söka vård på akuten, säger Bellander till SVT.

Bellander redogör att avgifterna har sedan 2020 justerats utifrån utvecklingen för prisbasbeloppet, det finns alltså inget beslut för en ny grundavgift utan härstammar från indexjusteringar.

Pressad vård 2024

SVT: Hur kan man mäta om det gör någon skillnad att höja avgiften?

– Vi mäter och följer hur många patientgrupper som söker till akuten och för vilka åkommor och hur man blir behandlad när man kommer till akuten. i den utvärdering som har gjorts ser vi inte fullt ut än en tillräcklig förändring i att söka på rätt nivå, därför vill vi ligga kvar med en högre avgift när man söker sig till akuten.

Starta klippet och hör Åsa Bellanders svar angående Magnus som är sjukskriven som påverkas av den höga avgiften.

Diagram över patientavgifter för akuten, från högst pris till lägst pris. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet