Bäcken i Maj där mannens kropp hittades

”Mordet var planerat i förväg”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen slutpläderade åklagarsidan om kidnappningsmordet i hovrätten, och de anser att tingsrättens dom bör fastställas. Mordet var planerat, och de inblandade visste att det skulle ske, menar åklagarna.

Det var den 20 april som 23-årige Ramin Scherzaj hittades död vid en bäck i Maj söder om Sundsvall. Han hade då varit försvunnen sedan den 4 april, då vittnen sett honom bli indragen i en bil i Gävle, som for iväg i hög fart.

Sex personer dömdes i Tingsrätten

Sex personer dömdes i tingsrätten för människorov och mord, fem till livstids fängelse och den sjätte till fängelse i 14 år. Domarna överklagades till hovrätten, och de förhandlingarna inleddes i början av september. I hovrätten har alla dömda medgett att de varit med, men inte själva deltagit i våldet mot Scherzaj.

Kidnappningsmordet

”Mordet var planerat i förväg”

Under onsdagen slutpläderade åklagarsidan, som menar att hovrätten bör fastställa tingsrättens dom.

Enligt dem var alla dömda medvetna om att Ramin Scherzaj skulle mördas, även den kvinna som en tid före mordet haft ett förhållande med Scherzaj, och som varit gift med huvudmannen i målet. Åklagare Karolina Lindekrantz hänvisar till ett sms som kvinnan skickat till sin mamma, med texten ”I dag ska han dö.”

Att kvinnan inte vetat vad som skulle hända och att hon var utom sig av förtvivlan när Scherzaj fördes bort från parkeringsplatsen i Gävle, som hon berättade inför hovrätten, avfärdar Lindekrantz.

Samtliga delaktiga

Åklagaren redovisade ett antal sms mellan de inblandade som, enligt henne, bevisar att samtliga var delaktiga i planläggningen och utförandet av kidnappningen, misshandeln och mordet. Med sina nya berättelser i hovrätten försöker de åtalade att skylla ifrån sig och lägga skulden på andra, sa Karolina Lindekrantz i rättssalen. Hon menar också att alla ska betraktas som medgärningsmän eftersom det är styrkt att alla var med när det inträffade.

Åklagaren anser också att det är styrkt att dödandet av Ramin Scherzaj skedde på en p-plats norr om Sundsvall, och att övertygande teknisk bevisning binder de åtalade till brottet.

Försvaret börjar slutplädera på onsdag

Slutpläderingarna fortsätter under onsdagen. Då ska ska försvararna till fyra av de åtalade plädera. Bland andra advokaterna Thomas Bodström, som försvarar exmaken, och Ivan Fialdini, kvinnans försvarare.

LÄS MER: Direktrapportering från hovrätten

LÄS MER: Detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappningsmordet

Mer i ämnet