Alternativ till tiggarläger för dyra

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens plan för att få bort tiggarnas husvagnsläger på Södra kajen i Sundsvall försenas ytterligare.

Sundsvalls kommun inledde en direktupphandling för att försöka att hitta en markägare som var beredd att hyra ut sin mark för husvagnslägret. Men när anbudstiden gick ut hade inte ett enda anbud kommit in. Anbudstiden förlängdes då till 18 februari.

Nu konstaterar kommunen att två intressenter hört av sig men att deras anbud är för dyra. Bägge överskrider gränsen för direktupphandling som ligger på drygt 534 000 kronor.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

– Kommunen ska ju inte driva någon camping men nu återstår bara att undersöka hur mycket det skulle kosta att driva det hela i egen regi, säger socialtjänstens kanslienhetschef Marianne Berglund till SVT Västernorrland.

Ett problem med denna lösning är enligt Berglund att det inte ryms i socialtjänstens budget. Om man inte får extra pengar blir det svårt att genomföra det beslut som kommunen fattat.

De krav som anges i kommunens beslut är att området ska vara inhägnat och ha ett begränsat antal platser för husvagnar. Dusch, toalett och elanslutning ska finnas. Ingen av de som bor i dagens läger på Södra kajen ska tvingas flytta så länge det inte finns något alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet