– Det förefaller som om de lämnat oriktiga uppgifter till oss, säger Mats Carlson Basketförbundet. Foto: SVT/Monica Söderberg

Misstänker att Dragons dolde uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Basketbollförbundet tar inget ansvar för att Dragons fick spela i Basketligan trots frågetecken kring  klubbens ekonomi.

– Det förefaller som om de lämnat felaktiga uppgifter till oss, och kommunen i samband med att de gick i konkurs, säger Mats Carlson, ordförande i Svenska basketbollförbundet.

Mats Carlson ordförande i Svenska Basketbollförbundet är överraskad av beskedet att tre personer i Dragons ledning misstänks för bokföringsbrott. Det har inte funnits någon anledning att misstänka ekonomisk brottslighet, menar han.

Sundsvall Dragons

Ständiga kontakter

Skatteskulder och obetalda hyror har pressat Dragons. Men i februari 2014 var skulderna betalda och läget såg ljusare ut. Inte förrän i augusti 2015 blev skuldläget riktigt akut igen. Då var skatteskulden hos kronofogden uppe på drygt 630.000 kronor. I maj 2016 försattes klubben i konkurs. Sundsvall Dragons och Svenska Basketbollförbundet hade upprepade kontakter under klubbens ekonomiskt trassliga år.

– Vi har ju fått löpande information från dem, men om det är som du säger, så tvivlar jag på att vi har fått rätt information.

SVT: Vilken information fick ni då?

– Att man har jobbat och fullföljt sina åtaganden. Vi fick handlingar som såg okej ut.

SVT: Vilket ansvar har ni som lät klubben spela i högsta ligan trots frågetecken kring ekonomin?

– När föreningen lämnar in uppgifter som ser bra ut så går vi på den information vi får. Vi går inte igenom redovisningen, förklarar Mats Carlson.

SVT: Basketklubbar har ofta små organisationer, men med stora utgifter som till exempel dyra utländska spelare. Är det problematiskt?

– Det är klart att det är ett tufft klimat för alla att hitta ekonomi. Och framförallt får klubbarna inte göra några glädjekalkyler, Utan se till att man har pengarna på banken innan man spenderar.

SVT: Gör Svenska Basketbollförbundet något för att undvika att klubbar hamnar i ekonomisk kris?

– O ja, vi har täta dialoger med alla klubbar på förbundsserienivå. Och jag upplever att sakta med säkert så blir det bättre för alla. Men det är klart att när något sådant här händer, så får alla en tankeställare och går igenom rutinerna säger ordförande Mats Carlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvall Dragons

Mer i ämnet