Badhus ber HVB-hem göra ”riskanalyser”

Uppdaterad
Publicerad

”Jag vill inte spä på fördomar men inser att det är det vi gör”, säger badhuschefen.

På vaga grunder har Paradisbadet uppmanat HVB-hem i hela Norrland att göra en riskanalys innan de kommer dit.

Bakgrunden är två polisanmälda händelser hittills i år. I ett fall finns en identifierad misstänkt, en pojke bosatt på ett HVB-hem i Västerbotten. Trots att det rör sig om en enskild händelse har dock Paradisbadet valt att gå ut med ett riktat brev till HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. HVB-hemmen uppmanas göra en riskanalys innan de kommer dit.

HVB-hem pekas ut

I praktiken innebär brevet att man pekar ut pojkar från HVB-hem som ansvariga för flera incidenter där flickor ofredats.

– Jag vill på intet sätt spä på fördomar men inser samtidigt att det är det vi gör i det här fallet. Hur olyckligt det än är så gör vi det i syfte att komma åt ledarskapet hos de HVB-hem som besöker oss, säger David Berglund som är Paradisbadets chef.

När SVT Nyheter tar kontakt med polisen visar det sig Paradisbadets beskrivning av situationen inte fullt ut harmonierar med polisens. Under 2015 polisanmäldes åtta fall av ofredanden i Örnsköldsviks kommun varav tre eller fyra uppges ha inträffat på Paradisbadet. Hittills under 2016 har två händelser polisanmälts på Paradisbadet.

Ett identifierat fall

Det rör sig alltså sammantaget om fem till sex polisanmälda ofredanden sedan 2015, men i enbart ett fall finns det en misstänkt gärningsman, det vill säga pojken som är bosatt på ett HVB-hem i Västerbotten.

Paradisbadet menar dock att det finns ett mörkertal av incidenter och att man upplever ett problem som är kopplat till HVB-hemmens besök. När vi ber Paradisbadets säkerhetschef, Mikael Westman, att kommentera polisens siffror blir han först förvånad. Sedan säger han att menar att många inte vill polisanmäla och att han bedömer att det kan röra sig om 15-20 incidenter.

”Bygger på vår upplevelse”

Paradiset är en kommunal anläggning. Är det inte ett problem att peka ut en specifik grupp på så vaga grunder?

– Det bygger på vår upplevelse av situationen. Vissa dagar kan vi ha tio HVB-hem här på besök och många sköter sig, men det är tyvärr också många som missköter sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.