Beslutet kostade två ledamöter

Uppdaterad
Publicerad

Med stor majoritet fick landstingsledningen stöd för sitt förslag när beslutet om akutsjukvården klubbades vid Socialdemokraternas

distriktskongress igår.

Trots farhågorna inför kongressen om en infekterad debatt lyckades kongressen överbrygga sprickan mellan partimedlemmarna i Medelpad och Ångermanland. Debatten, under lördagen, blev oväntat lugn och det tog bara drygt en timme innan beslutet kunde fattas.

Stödjer landstingsledningen

Partiet valde att stödja landstingsledningens förslag att flytta akutortopedin i Sollefteå för att istället lägga planerade ortopedoperationer där. 

(S)-KONGRESSEN VÄSTERNORRLAND

–Vi är vuxna människor som förstår att det finns ett behov av att åstadkomma en ekonomi i balans och ta ansvar, säger landstingsrådet Erik Lövgren (S).

Kostade två ledmöter

Men beslutet kostade två tunga fullmäktigeledamöter. Vice landstingsråd Linnea Stenklyft (S) och Åsa Sjödén (S), båda från Sollefteå, valde att lämna sina landstingsuppdrag samt sina platser i landstingsfullmäktige då de inte stod bakom beslutet.

– Det är en kraftig markering. Båda har gjort vad de kan i de här frågorna så länge de har kunnat, men när de inte kom längre så drog de den här slutsatsen, säger Elisabeth Lassen (S), kommunalråd i Sollefteå.

SVT: Med hjälp av partiet?

Förmodligen, avslutar Lassen (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

(S)-KONGRESSEN VÄSTERNORRLAND

Mer i ämnet