Nybildade BBK Sundsvall börjar nu om i basketens lägsta serie. Foto: SVT

Sundsvall Basket börjar om från noll

Publicerad

Baksmällan efter Dragons fall är tung. Nybildade BBK Sundsvall börjar nu om i basketens lägsta serie, division två, tre steg under basketligan.

I vår serie idrotten och pengarna har vi under hösten speglat det tuffa ekonomiska läget för elitklubbarna i länet. I fallet Sundsvall Dragons slutade satsningen på sämsta tänkbara sätt; konkurs och brottsutredning.

Börjar om från noll

Ur askan i elden har en helt ny basketklubb bildats – som bokstavligen fått börja om från början:

Idrotten och pengarna

– Vi har börjat om från noll. Noll kronor, noll ledare, noll spelare, säger BBK Sundsvalls ordförande Lars Kallin.

–Just nu handlar det bara om att vi kommer igång och får en bra, stark och stabil förening. Att vi har folk som vet hur man ska göra med saker och ting. Få in sponsorer och sånt. Att komm igång med de här lagen så att de får spela matcher. Att organisera resor till bortamatcherna och så vidare, säger Adam Alexander, en av tränarna.

Ett lag utan stjärnor

Borta är fixstjärnorna, nu är det ungt och hemvävt som gäller. Bara två spelare följde med från Dragons trupp över till BBK. Stommen är nu från Dragons gamla utvecklingslag Orongo och från basketgymnasiet.

Adam Alexander var med på en stor del av Dragons resa som spelare. Som ledare vet han vad som krävs.

– Det finns inga genvägar. Det är hårt jobb som gäller om man vill utvecklas och spela i division ett eller ännu högre upp. Det gäller båda laget, spelarna individuellt och också föreningen organisatoriskt, säger Adam Alexander.

Svårt med sponsorer

Nu väntar matcher mot lag som Häggenås och Ytterhogdal. Inte att jämföra med toppmatcher i basketligan publikintressemässigt förstås. Och inte minst ekonomiskt väntar utmaningar. Sponsorerna står inte direkt i kö; Dragons konkurs har fått många att dra öronen åt sig.

– Ibland har vi fått höra från tidigare sponsorer att de redan gått in med pengar i basketen och att det får räcka. Så visst har det påverkat, säger Lars Kallin.

– Vi får gå ut och sälja det här konceptet att det är en nystart och hoppas att det finns de som vill vara med på resan och bygga upp det här igen. När basketen var som störst här i Sundsvall var den himla populär. Och jag tror att det går att komma tillbaka dit. Men det kommer att ta tid, säger Adam Alexander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrotten och pengarna

Mer i ämnet