Sista matchen avgör – SDFF kan ramla ur Elitettan

Uppdaterad
Publicerad

I morgon mot Östersund har SDFF sista chansen att säkra kontraktet.

SDFF var nära att säkra kontraktet mot Hammarby förra helgen. I morgon gäller minst oavgjort mot Östersund om man vill ha avgörandet i egna händer. Tre poäng skiljer till Qbik under nedflyttningsstrecket.

– Min magkänsla säger att vi är kvar i Elitettan – och jag hoppas det, för planer finns på att samarbeta mer med närliggande föreningar och starta ett flickor-19 elitlag , säger Susanne Lander, föreningens vice ordförande.

Idrotten och pengarna

Stabil ekonomi – medveten strategi

I vår serie om idrotten och pengarna har vi tittat närmare på elitlagen i vårt område och deras i många fall usla affärer. Sundsvalls damfotbollsförening är något så ovanligt som ett elitlag i Västernorrland som klarat ekonomin genom åren, trots spel i såväl Damallsvenskan som division 1 och nu Elitettan. Och enligt styrelsen är det resultatet av en medveten strategi.

– Vi har sagt att vi ska inte nå sportsliga framgångar på bekostnad av att det går dåligt med ekonomin. Där har vi satt stopp. Sedan har vi också åkt på bakslag och gått minus ett eller två år – men över en tioårsperiod har vi gjort plusresultat, säger Mikael Torstensson, ordförande i SDFF.

Susanne Lander summerar:

– Vi köper inte om vi inte har pengen.

Befarar sponsortapp vid degradering

Klubbens långsiktiga mål är att ta sig tillbaka till Damallsvenskan. Men just nu är man alltså närmare nedflyttning än uppflyttning. En eventuell degradering kommer att kännas ekonomiskt, främst i form av minskade sponsorintäkter.

Redan i dag är kampen om sponsorpengarna en tuff match.

– Sponsorerna väljer ju själva vad de vill lägga pengarna på och vi måste ha en attraktiv produkt att komma med. Och vi tycker att vi har det – det finns inga skatteskulder eller annat som många dras med, säger Mikael Torstensson.

– Vi sover ju gott på nätterna och det känns skönt. Men vi skulle behöva öka ett par miljoner för att komma upp i nivå.

SVT: har det blivit svårare att skaffa sponsorer?

– Nej, det tycker jag inte. Fler och fler företag vill ha lag eller föreningar med hygglig ekonomi och som jobbar med jämställdhet. Det är på väg att hända saker, men det tar lång tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrotten och pengarna

Mer i ämnet