Bosch Rexroth frias

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Bosch Rexroth, som åtalats för vållande till annans död, friades på torsdagen av Ångermanlands tingsrätt.

I oktober 2012 larmades polis och ambulans till fabriken i Mellansel. En anställd i sextioårsåldern hade hittats vid en maskin med kraftiga skador i huvudet. Arbetskamrater gjorde upplivningsförsök, men mannens liv gick inte att rädda. Han avled innan ambulansen hunnit fram till sjukhuset.

Yrkade på skadestånd

I mars inleddes förhandlingarna i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand. Företaget Bosch Rexroth, tidigare Hägglunds Drives, stod åtalade för vållande till annans död. Åklagaren yrkade på minst en miljon kronor i företagsbot.

Dödsolycka i Mellansel

Frias helt

På torsdagen meddelade Ångermanlands tingsrätt sitt beslut. Domen friar företaget från ansvar för mannens död och alla skadeståndsanspråk ogillas.

Kopplade bort skydd

Den maskin som mannen arbetade vid var försedd med en skyddsanordning i form av ett staket med en grind. Om grinden öppnades stannade alla rörliga delar. Efter olyckan konstaterades att mannen använt en kopierad nyckel för att koppla förbi skyddsfunktionen. Detta gjorde det möjligt att befinna sig inom maskinens arbetsområde.

Företaget hade tre år tidigare kritiserats av Arbetsmiljöverket för att det fanns nycklar av den här typen vid varje maskin, de ansåg att de inte fick finnas ”lättillgängliga”. Efter inspektionen samlades nycklarna in och placerades i ett skåp i fikarummet.

Hade fått utbildning

Företaget ordnade också utbildningar där det poängterades att det var förbjudet att sätta skyddsanordningarna ur funktion. Den förolyckade mannen hade deltagit i utbildningen.

Företaget får beröm

Tingsrätten tillrättavisar åklagaren genom att avslutningsvis berömma företaget: ”tingsrätten (har) fått uppfattningen att bolaget verkligen har tagit arbetsmiljöarbetet på allvar på ett sätt som kanske inte kännetecknar alla verksamma industriföretag”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Mellansel

Mer i ämnet