Bristande förtroende för två höga chefer

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom beskedet om att två höga chefer inom Sundsvalls kommun får sparken från sina chefspositioner. Bakgrunden är ett bristande förtroende som bland annat handlar om kommunala byggprojekt med omfattande fördyringar.

I dag förklarar kommundirektören Stefan Söderlund varför Daniel Lundberg, direktör för service och teknikförvaltningen och därmed högsta chefen för kommunala Drakfastigheter, samt ytterligare en chef inom förvaltningen får sparken.

Flera projekt som blivit för dyra

– Det beror ju på att vi har många investeringar just nu och det är väldigt viktigt att vi har koll på dem och de rapporteringsrutiner som gör så att vi vet hur projekt utvecklas. Och där har vi brustit, säger Stefan Söderlund.

Ett exempel på projekt som ligger bakom det bristande förtroendet för cheferna är bygget av äldreboendet på Norra kajen som blev 26,5 miljoner dyrare än vad fullmäktige beslutat och att fördyringen fanns med i beräkningen redan i upphandlingsskedet. Flera liknande projekt nämns i sammanhanget.

Förtroende bygger på känsla

Daniel Lundberg, vill inte ställa upp på någon intervju i TV men säger att han inte förstått att det funnits synpunkter på upphandlingsförfarandet, han påtalar sin lojalitet mot kommunen och konstaterar att man som chef kan tvingas sluta eftersom förtroende bygger på känsla.

– Nej, en ren känsla, så tunt kan man inte ha på fötterna när man tar till en så här allvarlig åtgärd. Det här är personer som jag till mångt och mycket tycker väldigt bra om, men verksamheten måste gå först, säger Stefan Söderlund.

Vill inte kommentera brottsmisstanke

En polisanmälan finns också kopplad till historien men gäller inte de avsatta cheferna, i övrigt vill inte kommundirektören kommentera misstankarna om att brott begåtts.

– Det finns en koppling till verksamheten. Men det finns inget direkt samband till att de här två personerna slutar, säger Stefan Söderlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.