Kommundirektör Stefan Söderlund kommenterar förändringen på kommunens bolag och förvaltning. Foto: SVT

Höga chefer avsätts omgående

Uppdaterad
Publicerad

I eftermiddag meddelade Sundsvalls kommun att två höga chefer inom kommunen måste avgå. – Det här är bra personer, men organisationen måste garantera leveransen som politikerna beställer, säger Stefan Söderlund, kommundirektör.

Två höga chefer som arbetar för Sundsvalls kommun måste lämna sina uppdrag. Detta på grund av bristande förtroende för ledarskapet inom en förvaltning och ett kommunalt bolag.

”Det är bra att vi ny gör en en förändring för att komma till rätta med fördyringar och fördröjningar som inträffat”, skriver kommunstyrelsens ordförande Peder Björk (S) i ett pressmeddelande.

Återkommande brister

Det grundar sig främst på återkommande brister i hur förvaltningen styr och rapporterar investeringsprojekt. Kommunen har även lämnat in en polisanmälan på grund av relationer mellan kommunens organisation och externa parter. Det ska även ha gjorts avsteg från kommunens interna regler om upphandling och lagen om offentlig upphandling.

– Vi har tänkt på att det inte fungerar inom organisationen en längre tid. Det här är bra personer, men organisationen måste garantera leveransen som politikerna beställer, säger Stefan Söderlund, Sundsvalls kommundirektör.

Sekretess råder

Enligt Stefan Söderlund har polisanmälan ingenting med de två cheferna att göra. Men mer vill han inte säga.

– Den vill jag inte och kan jag inte kommentera, för den är sekretessbelagd, säger Stefan Söderlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.