Brottsmisstänkta jobbar kvar

Uppdaterad
Publicerad

Förra året åtalades tre personliga assistenter i Sundsvall för att ha pressat en svårt ms-sjuk kvinna på pengar. Nu kan SVT Mittnytt berätta att de tre assistenterna fortfarande jobbar kvar i branschen.

De tre assistenterna är misstänkta för brott. De var assistenter hos en svårt funktionshindrad MS-sjuk kvinna och begärde tusentals kronor i ersättning för att hjälpa henne upp från golvet efter ett fall.

Trots dom allvarliga brottsmisstankarna jobbar assistenterna fortfarande kvar i branschen, två som anställda hos dom dominerande företagen Humana och Frösunda. Det bekräftar assistenterna själva för Mittnytt.

Vilgots sista tid

– Ja, det är riktigt, säger en av assistenterna när vi når henne på telefon.  I övrigt vill hon inte kommentera uppgifterna.

Dom assistansbolag vi pratat med säger att dom begär brottsregisterutdrag och är noga med referenser men Mittnytts granskning visar att brottsmisstänkta smiter genom nätet av kontroller.

Jenny Lansink är regionchef vid Frösunda, ett assistansbolag med 300 anställda i Sundsvall. En av dom brottsmisstänkta assistenterna är anställd av Frösunda.

– Det känner jag inte till och det är helt oacceptabelt. Vi kommer att utreda vem det rör sig om. Stämmer uppgifterna kommer vi att agera, säger Jenny Lansink.

De tre assistenterna har också varit anställda av Timrå kommun som anställde dom tre Senast dök dom tre hos det döende spädbarnet Vilgot och hans familj i Söråker. Det uppdraget fick de senare lämna när det blev känt hos familjen att kvinnorna var misstänkta för brott.

Samtliga tre har emellertid gått till nya jobb i nya assistansbolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilgots sista tid

Mer i ämnet