Nya uppgifter från brottsmisstänkta assistenter

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare berättat om familjens kamp för att få hjälp under Vilgots sista tid. Nu kan vi berätta att Timrå kommunen inte sa hela sanningen om de brottsmisstänkta assistenterna som skickades hem till familjen. Kommunen visste mer än de erkänt.

Uppgifterna kommer från assistenterna själva. En av de som åtalats för att ha pressat en ms-sjuk kvinna på pengar berättar för Mittnytt att kommunen visste.

En av assistenterna var anställd inom hemtjänsten i Timrå kommun och slutade i samband med att brottsmisstankarna blev kända. Hon fick samtidigt erbjudande om att börja som personlig assistent hos Vilgot och hans familj. Vilgot var då svårt sjuk och gick bort några månader senare.

Vilgots sista tid

Åtalade för brott

Föräldrarna skulle emellertid inte få veta att deras nya assistenter var åtalade för brott mot en annan brukare, säger assistenten till Mittnytt.

– Ingen skulle berätta det för familjen, dom skulle inte få veta och det var på direkt uppmaning från kommunen, berättar den kvinnliga assistenten för Mittnytt.

Hon berättar om sin kollega som tidigare hade jobb inom hemtjänsten i Timrå.

– Kommunen  har vetat hela tiden. Hon blev av med sin tjänst på grund av det som hänt men blev erbjuden ett nytt jobb hos Vilgot av samma chef, berättar hon.

Kommunen bekräftar

Timrå kommuns officiella hållning har emellertid varit att man inte kände till brottsmisstankarna. När vi ställde frågan till socialchefen Birgitta Holm för två veckor sedan svarade hon att man begärt ett brottregisterutdrag och inte hittat något. Misstankarna och assistenternas bakgrund har emellertid varit känd i vården och i assistansbranschen.

Idag vill Birgitta Holm inte kommentera assistenternas egna uppgifter utan hänvisar vidare till den ansvarige chefen i kommunen.

”Rädda sitt eget skinn”

Inte heller hon vill kommentera men hon bekräftar att assistenten lämnade hemtjänsten och istället fick jobb som personlig assistent hos Vilgot och hans familj. Hon bekräftar också att  de hade ett samtal om brottsmisstankarna. Däremot förnekar hon att hon skulle ha uppmanat assistenterna att hålla tyst.

– Det är självklart att kommunen nekar. Dom vill bara rädda sitt eget skinn, säger den brottsmisstänkte assistenten i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilgots sista tid

Mer i ämnet