Anställd på landstinget utsatte flera för hundratals dataintrång.

Dataintrång upp i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar en fyra dagar lång rättegång med nästan 40 målsägande i Örnsköldsvik. Alla har utsatts för dataintrång i sina patientjournaler av en anställd på landstinget.

Nu startar den stora journalrättegången där en före detta landstingsanställd står åtalad för att ha gjort intrång i ett 40-tal personers journaler. Inte mindre än 380 gånger under nästan fyra år har den åtalade loggat in i och läst andras journaler. Hos en person har 78 inloggningar registrerats. Flera av de drabbade jobbar som assistenter hos handikappade barn och ungdomar.

– Det känns ju lite obehagligt. Man går ju till doktorn för att få hjälp och vissa saker är ju privata. Man trodde ju att systemet skulle vara säkert men inte när vissa kan gå in hur som helst och kolla, säger Sandra Kuusinen.

Den omfattande förhandlingarna väntas pågå under fyra dagar..

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dataintrång på sjukhus

Mer i ämnet