Flera av de som utsatts för dataintrång i sina patientjournaler litar inte på sekretessen.

Misstro mot sjukvårdssekretess

Uppdaterad
Publicerad

Den stora journalrättegången i Örnsköldsvik avslutas idag och flera av de utsatta känner att de inte kan lita på säkerheten i landstingets journalsystem

Idag avslutas det stora journalmålet vid Örnsköldsviks tingsrätt där en före detta landstingsanställd står åtalad för hundratals dataintrång under flera år. De utsatta, som fått sina patientjournaler lästa, ställer sig frågande till systemets säkerhet.

–Jag kände mig kränkt och att det inte var okej. Och när man fick veta att det var fler som var inblandade så kändes det ju ännu mer fruktansvärt att det inte uppdagades tidigare, säger Lejla Burland.

Dataintrång på sjukhus

Kontroll varje år

Enligt landstingets informationssäkerhetssamordnare Tommy Sköld ska alla som har behörighet att läsa patientjournaler kontrolleras en gång varje år men att det kan hända att någon slinker igenom kontrollerna.

– Det är inte lätt att säkerställa att det aldrig uppstår en tidslucka som är längre än ett år men målsättningen är absolut inriktad på att vi ska försöka till och med krympa den tiden. Men då måste vi förbättra verktygen för att stötta i arbetet med det här.

Rutinerna ska förbättras

Det är på verksamhetschefernas bord loggarna hamnar och det är där den första kontrollen ska göras.

– Verksamhetscheferna i vården har väldigt mycket att göra. Deras verktyg måste bli bättre. Just rutinerna vid loggkontroll och handläggning vid misstanke om dataintrång som i det här fallet är faktiskt något som vi arbetar med just nu för att få en förtydligad version av befintliga anvisningar, säger Tommy Sköld.

Litar inte på vården

Dataintrången har satt spår hos de utsatta. Flera upplever att de inte kan lita på att informationen i deras journaler skyddas från obehöriga. Till exempel valde Lejla att bearbeta händelsen själv och med hjälp av kollegor istället för att ta hjälp av sjukvården.

– Det går bra. Jag har hund och är mycket ute i skogen och det hjälper mig. jag har också kollegor som blivit utsatta och vi stöttar varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dataintrång på sjukhus

Mer i ämnet