Alice Hultins inlägg på Facebook har delats av tusentals. Foto: TT/Facebook

Dräktiga kor fick avlivas – skrämdes av fyrverkerier

Uppdaterad
Publicerad

De två korna skulle ha fått sina kalvar i april, men nyårsnatten slutade på ett tragiskt sätt på gården utanför Ånge. Trots ett beslut om fyrverkeriförbud i kommunen sköts smällare i närheten av korna – som skrämda halkade på isen och skadades så svårt att de inte gick att rädda.

Alice Hultins pappa Anders är ägare till gården Borgsjö lantbruk, och hennes Facebook-inlägg om vad som hände deras djur har i skrivande stund delats över 13.500 gånger. Den börjar så här:

”Att visa hänsyn till djur och djurägare när det gäller fyrverkerier är viktigt!.Tänk om alla dom som väljer att skjuta raketer kunde hålla sig till tiden mellan 23-01 och hålla till på en plats där omgivningen är fri ifrån djur. Då skulle inte två dräktiga kor som skulle ha kalvat i april behöva uppleva natten som den blev.”

”De kunde inte komma upp”

För Sundsvalls tidning berättar Alice Hultin att det var när hennes pappa gick ut för att kolla till djuren som han upptäckte att något hänt – tolv av hans kor hade sprungit ner ett stängsel till en hage där det var isigt och halt. När han kom dit låg två av korna ner på den kalla isen, med brutna ben.

– De kunde inte komma upp. Vi försökte få dem att resa sig och bäddade om dem med halm så att de inte skulle frysa, säger dottern Alice Hultin till Sundsvalls tidning.

Spår av raketer

Men trots ansträngningarna lyckades familjen inte hjälpa djuren, och de var tvungna att avlivas.

Familjen är upprörda, eftersom det finns tydliga spår av att någon skjutit fyrverkerier i närheten under nyårsnatten. Dels hittades spår av raketer, dessutom har grannar hört fyrverkerier vid 3-tiden på natten.

– Det är jobbigt och tragiskt, säger Alice Hultin.

I kommunen har man beslutat att införa ett fyrverkeriförbud, för att begränsa vilka tider man får skjuta raketer – för djurens skull. Men förbudet har inte godkänts av länsstyrelsen ännu, enligt Sundsvalls tidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.