Fyrverkeristopp i Ånge

Uppdaterad
Publicerad

Den som vill skjuta raketer på nyårsafton i Ånge får hålla ett öga på klockan i år. Fyrverkerier är nämligen bara tillåtna en timme före och en timme efter nyårsslaget. För djurens skull.

Ånge är inte först i landet. I Falkenberg har man haft regler och inskränkningar för när man får skjuta nyårsraketer i tjugo år.

Hänsyn till djuren

Något som vänsterpartisten Örjan Olsson tog fasta på:

– Vi hade en katt som varje nyår och varje sista april lhelt enkelt försvann. Vi fick leta katten i flera dagar innan vi hittade den, berättar han.

Tanken tog han vidare till partiet och en motion skrevs. Nu är det mellan tjugotre och nollett på nyårsafton som gäller i Ånge.

”Polisen får ingripa”

Frågan är om förbudet kommer att efterlevas.

– Jag hoppas det, säger Örjan Olsson väl medveten om att det blir polisen som får ta hand om eventuella lagförbrytare.

Svårt kontrollera

Peder Mousten är järn- och fyrverkerihandlare på orten. Han är bekant med Danmark där reglerna är hårda kring när man får skjuta fyrverkerier och inte.

– Jag tror att det i grunden är bra för djuren och för miljön. Men hur ska ett sånt förbud kunna efterlevas ute i småbyarna? Jag tror det blir mycket svårt att kontrollera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.