”Jag fick ett sånt där samtal igår men jag svarar inte på den där typen av samtal”, berättar Per-Erik Christensen i Sundsvall.

Tusentals drabbade av misstänkta bluffsamtalen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals svenskar, varav många i Västernorrland, har de senaste dagarna blivit uppringda av telefonnummer som ser ut att komma från Somalia. Syftet misstänks vara att lura folk på pengar.

–Konstigt att någon har fått tag i alla telefonnummer, konstaterar Per-Erik Christensen i Sundsvall, som är en av de drabbade.

SVT Nyheter Västernorrland rapporterade på lördagen att många länsbor fått okända telefonsamtal från Somalia. Och vittnesmålen har fortsatt att strömma in till redaktionen.

”Det gick bara två signaler, sedan la dom på. Har lagt in detta nummer i svartlistan i telefonen”, skriver en läsare.

Bluffsamtalen

Många har också kommenterat på vår Facebooksida:

”Blev väckt i natt vid 04-tiden av ett sådant samtal.”

”Ringt både mig och gubben i dag.”

”Fick också samtal vid 01.30-tiden. Man blir så arg.”

”Konstigt att någon fått tag på alla nummer”

SVT träffade under söndagen Per-Erik Christensen i Sundsvall som är en av de drabbade.

– Jag fick ett sånt där samtal men jag svarar inte på den där typen av samtal. Jättemånga kamrater, barn och frun har också fått samtal, konstaterar Christensen.

SVT: Vad tänker du om hela fenomenet?

– Det är konstigt att någon har fått tag i alla telefonnummer.

Ingen information om spärrade nummer

Från branschen vill man inte spekulera i hur svenska telefonnummer kan ha kommit i orätta händer och det finns heller ingen information om de inringande numren nu har spärrats, säger Kajsa Frisell från IT & Telecomföretagen.

– I första hand är det här en fråga för polismyndigheten eftersom det handlar om bedrägeri.

– Det är stor sannolikhet att det här handlar om betalsamtal och då kan du få en ganska saftig räkning om du ringer upp, säger Kajsa Frisell.

Uppmanar att inte ringa upp

Polisen varnar för att man inte ska svara på ett utländskt samtal om du inte förväntar dig ett samtal och att man inte bör ringa upp ett missat samtal som inleds med ett utlandsnummer.

Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter känner igen tillvägagångssättet. För några år sedan kom det en uppsjö av liknande samtal, då från ett annat afrikanskt land.

– Troligtvis är det tusentals svenskar som har blivit uppringda. Mörkertalet är stort.

LÄS MER: Telia: Vi spärrar de nummer vi kan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffsamtalen

Mer i ämnet