Efter Dragonsgranskning – kommunen i krismöte

Uppdaterad
Publicerad

Vår granskning av kommunens utbetalningar till elitklubben Sundsvall Dragons har väckt många reaktioner.

Flera av er som hört av sig till oss undrar hur kommunen kommer att agera nu.

– Man ska naturligtvis redovisa de pengar man får av skattemedel ärligt och öppet, har avdelningschefen på Kultur och fritid, Birgitta Gillgren, sagt i tidigare inslag.

Sundsvall Dragons

Oklara projekt

I flera inslag har vi berättat om de bidrag som basketklubben Sundsvall Dragons fått från kommunen. Utbetalningar har skett utan att kommunen kontrollerat verksamheten. Och när det gäller projektet Kvartersbasket, som man fått tre hundra tusen skattekronor till, har kommunen inte fått en enda krona redovisad från klubben.

Bristande redovisning

Men det finns brister i redovisningarna. Ibland saknas de helt, som i projektet ”Kvartersbasket”. I andra fall, när det gäller projektet Back2Basics finns ett glapp mellan det skrivna och verkligheten. Och det flera av er som hört av er till oss med reaktioner.

Tack för att ni granskar detta! skriver flera tittare. Fortsätt gräva! uppmanar en annan. På vår facebooksida skriver en tittare: ”Hoppas kommunen slutar med att sponsra korgbollen i Sundsvall...” 

Haverimöte på kommunen

Och på grund av våra uppgifter om oklarheterna i projekten ska tjänstemän på Kultur och fritid och koncernstaben träffas till veckan för att se över rutinerna, säger Birgitta Gillgren.

 ”Måste dra lärdom”

– Vi måste dra lärdomar av det här. Hur ska vi skärpa upp våra rutiner och hur ska vi följa upp på ett bättre sätt?  Det är allvarligt det som skett och vi har inte kollat i tid, säger hon med viss självkritik.

”Gräddfil för Dragons”

I en insändare i tidningen skriver signaturen ”Skattebetalande supporter” att Dragons åker gräddfil och frågar sig om Dragons är viktigare än andra föreningar som kämpar och sliter och gör samhällsnytta, ibland utan att få något bidrag alls. Trots noggrant inskickat underlag till kommunen. Det kokar i leden.

–  Jag kan förstå att man känner en undran och att man kan bli upprörd som förening också. Men för mig och för oss och föreningsbyrån som jobbar med att ge stöd till väldigt många olika föreningar så stämmer det ju inte att Dragons har någon gräddfil.

SVT: Men kan du förstå att det upplevs så?

– Ja det är klart att det kan upplevas så, säger Birgitta Gillgren.

En tittare undrar om kommunen övervägt att göra polisanmälan, efter det som framkommit.

– Vi måste diskutera det med fler hur vi ska göra i de här fallen. Jag kan inte säga mer.

SVT: Kan det finnas en risk att ni aldrig får tillbaka de här pengarna.

– Det kan jag inte säga. Det vet jag inte, svarar Birgitta Gillgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvall Dragons

Mer i ämnet