Få mobbade får skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att få skadestånd ska fungera en upprättelse för ett mobbat barn. Men bara en bråkdel av alla mobbningsanmälningar leder till skadestånd.

Genom att neka kan kommunen eller friskoleföretaget lätt komma undan ansvar.

Barn- och Elevombudet, BEO står på elevernas sida. Det är BEO som driver mobbade barns skadeståndsärenden. ett viktigt arbete:

– Skadeståndet är dels en upprättelse för den mobbade, men också en viktig funktion för skolan. Det ska löna sig att arbeta preventivt, säger Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman.

Mobbning betraktades som påhitt

Sju fall på fem år

I vårt område har BEO krävt skadestånd i sju olika mobbningsärenden sedan 2007. Högst skadestånd, nästan 220 000 kronor, krävdes Härnösands kommun att betala till en elev som mobbats av andra elever under i princip hela grundskoletiden. Men kommunen protesterade Efter förlikning sänktes skadeståndet till hälften.

Tittar man på våra exempel ser det ut att vara störst möjlighet att få igenom skadestånd när det är skolpersonal som kränkt elever.

Förra året var det bara 16%  eller 54 av 334 anmälningar om mobbning där BEO ställde skadeståndsanspråk. BEO är ändå rätt nöjd med den siffran.

Måste finnas förutsättningar

– Vi måste titta på förutsättningen att driva ärendet med framgång i domstol, säger hon.

I fallet Uslands skolan, där en flicka mobbades till dess att familjen inte såg någon annan utväg än att flytta, hävdar tidigare rektor att det inte förekommit någon mobbning. Rektor underkänner också Skolinspektionens utredning som slutar i kritik mot skolan på flera punkter.

Lade ner ärende

BEO fick också en anmälan, men lade ner ärendet. De såg ingen möjlighet att driva fallet juridiskt.

– Om en enskild huvudman nekar att kränkningen ägt rum måste vi kunna bevisa på varje punkt att den gjort det och det kan var svårt ibland, säger Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobbning betraktades som påhitt

Mer i ämnet